Nieuwe Dacia Sandero troeft VW Golf af in Elandtest

Vergroot foto
Door: BV 26-04-2021

Nieuwe auto’s hebben het tegenwoordig erg moeilijk met de Elandtest. Dat is een stabiliteitsproef waarin met hoge snelheid, agressief wordt uitgeweken om een denkbeeldige eland te ontwijken, die is gepopulariseerd in Scandinavië. In meer algemene termen is het een manier om te beoordelen hoeveel grip en stabiliteit een voertuig heeft wanneer er plots mee wordt uitgeweken. Gek genoeg hebben hedendaagse auto’s met hun uitgebreide arsenaal aan elektronische rijhulpsystemen het moeilijker dan ooit tijdens die test.

Het verschil tussen imago en realiteit…

Km77, dat zich specialiseert in het uitvoeren van die testen, ziet dat de jongste tijd almaar lagere snelheden nodig zijn om toch binnen de lijntjes te kunnen kleuren. De tests leveren ook niet zelden verrassende resultaten op die onderlijnen dat er een verschil is tussen hoe het weggedrag van een auto wordt ingeschat en wat de realiteit is. Wie zou immers vermoeden dat de hoge en smalle Suzuki Jimny de test kan uitvoeren aan een hogere snelheid dan de lager en duidelijk sportief gelijnde Mercedes CLA?

10km/u sneller dan Toyota RAV4

Bij km77 werd net de nieuwe Dacia Sandero Stepway onder handen genomen. Die komt in de steeds langere lijst nieuwe auto’s die niet de beoogde beginsnelheid van 77km/u aankon. Het model strandde op 73km/u. Maar dat is eigenlijk nog steeds verdienstelijk. De jongste editie van de Volkswagen Golf geraakte bijvoorbeeld niet verder dan (een teleurstellende) 69km/u. In een test van het Zweedse Magazine Teknikens Varld geraakte de jongste Toyota RAV4 zelfs niet verder dan 63km/u - een volle 10km/u trager dan deze Dacia.

Draagt weggedrag bij tot veiligheid?

De Dacia Sandero kreeg onlangs nog een slecht rapport van onafhankelijke crashtestorganisatie EuroNCAP. Niet omdat hij structureel erg onveilig was, maar omdat Dacia het opbod aan elektronische rijhulpsystemen grotendeels aan zich voorbij liet gaan. De Mercedes CLA, VW Golf VIII en Mercedes CLA kregen daar allemaal een uitmuntende score.

Geef commentaar
comments by Disqus