Elektrische auto’s eerste 3 maanden dubbel zo duur als een benzine

Vergroot foto
Door: BV 24-05-2021

Elektrische auto’s zijn flink duurder in aankoop dan een conventionele auto. Industrie en politiek beweren dat ze in de toekomst goedkoper zullen worden, maar uit studies blijkt dat zich nog niet te vertalen in de praktijk. Maar na aankoop zijn ze in elk geval wél goedkoper, omdat de gebruiks- en onderhoudskosten lager zijn. Maar is dat wel zo?

Herstellen elektrische auto’s is dubbel zo duur

Uit eerdere cijfers van een Nederlandse garantieverzekeraar bleek al dat de prijs van onderdelen voor elektrische auto’s vaak een pak hoger ligt dan bij conventionele modellen. Soms kost een gelijkaardig onderdeel tot tien keer meer.

Een nieuwe Amerikaanse studie van We Predict, komt nu tot een gelijkaardige conclusie. De organisatie verzamelde miljoenen herstel- en onderhoudsdocumenten om uit te vissen hoeveel een nieuwe auto tijdens de eerste 90 dagen van eigendom kost. Daaruit blijkt dat de onderhouds- en herstelkost voor elektrische auto’s gemiddeld meer dan het dubbele bedraagt van de kost voor een conventioneel aangedreven voertuig.

Hogere prijs, maar die betaalt de klant niet zelf

We Predict becijferde dat een elektrische auto de eerste 90 dagen gemiddeld voor 123 dollar aan onderhoud en herstellingen nodig heeft. Voor een auto op benzine is dat slechts 53 dollar. De instantie ontdekte dat onderdelen voor een EV gemiddeld 65 dollar kosten, terwijl de prijs van een component voor een benzinewagen gemiddeld maar 28 dollar kost.

Opvallend is ook hoeveel lager de loonkost is in de VS. Door een professional aan een benzinewagen laten werken kost er gemiddeld slechts 25 dollar per uur. Werkzaamheden aan een elektrische auto zijn er echter ook flink duurder. Die arbeid kost er meteen 58 dollar per uur. Of die herstellingen moeilijker zijn, valt uit de studie niet op te maken.

Zolang de garantie loopt…

We Predict stipt aan dat de resultaten niet betekenen dat je als consument tijdens de eerste 90 dagen na aankoop ook effectief meer centen kwijt bent. Het gaat immers bijna uitsluitend om herstellingen in garantie. Maar de tarifering blijft na de garantieperiode natuurlijk wel overeind.

Geef commentaar
comments by Disqus