De nieuwe Toyota Land Cruiser mag je alleen kopen als je braaf bent

Vergroot foto
Door: BV 03-08-2021

Wie in Japan een nieuwe Toyota Land Cruiser koopt, moet een achtergrondcontrole doorstaan en een document ondertekenen waarin een tweedehands verkoop aan banden wordt gelegd.

Waarom rijden terroristen altijd met een Toyota?

Toyota zal klanten voor de nieuwe Land-Cruiser tegen het licht houden om ervoor te zorgen dat hun intentie het persoonlijke gebruik van de auto is. De autofabrikant ligt immers al geruime tijd onder vuur omdat rebellengroepen en terroristische organisaties schijnbaar eenvoudig aan grote aantallen terreinwagens van het merk kunnen geraken. Toyota verwijst in dat verband naar ‘wereldwijde veiligheidsproblemen’. Het merk zegt steevast dat het niet weet hoe de auto’s in verkeerde handen terechtkomen.

Naast de Land-Cruiser is ook de Hilux - de pickup van het merk - een veel gezien voertuig en wapenplatform in conflictgebieden.

Symboolmaatregel

Met de maatregel probeert Toyota in Japan z’n blazoen op te poetsen. Of die veel effect zal hebben, is onduidelijk. Voorlopig lijkt Toyota in andere landen géén controles op aankoop of beperkingen in doorverkoop in te voeren. En ook over controles bij de Hilux wordt niets gezegd.

Nieuwe Land Cruiser 300 slaand succes in Japan

De nieuwe Toyota Land Cruiser 300 vergaarde in Japan al 22.000 pre-orders. Na Japan zal de nieuwe benzine- en dieselverslindende mastodont ook op andere continenten aangeboden worden. In Europa hoeven we hem wellicht niet te verwachten. Alleen de kleinere Land Cruiser staat nog in het EU-leverprogramma. De gigantische Land Cruiser 300 strookt niet met het imago van een ecologische fabrikant en hybridespecialist dat Toyota in Europa wil projecteren.

Geef commentaar
comments by Disqus