Gepantserde Mercedes S-Klasse in het geheim voorgesteld

Vergroot foto
Door: BV 05-08-2021

Natuurlijk maakt een automerk over nieuwe modellen en modelvarianten altijd zoveel mogelijk ophef. Maar niet in het geval van deze Mercedes S-Klasse ‘Guard’. Die werd vorige week in alle discretie voorgesteld aan een select publiek. Hij is immers vooral bestemd voor staatshoofden (lees: dictators) en toplui uit de zakensector. Het ding kan weerstaan aan de impact van automatische geweren à la kalashnikov en geeft ook na twee handgranaten nog geen krimp.

Glas van 10cm dik!

De statige limousine wordt geleverd met VPAM VR10-veiligheidscertificatie. Voor personenwagens is dat het hoogst haalbare. Daarvoor heeft het model niet alleen specifiek plaatwerk, maar ook ruiten in polycarbonaat die bijna 10cm (!!) dik zijn. Hij rijdt op Michelin PAX-banden die ook als ze doorzeeft zijn nog meer dan 25km kunnen afleggen. Een automatisch brandblus-systeem is gemonteerd en de auto neemt zelfs een eigen zuurstofvoorraad mee. Brand, rook of zelfs een gasaanval kunnen z’n inzittenden niet deren.

Zware jongen

Klein nadeel van al dat pantser: gewicht. Op die vier wielen van de S680 Guard rust zo maar eventjes 5 ton. Om dat in beweging te krijgen, zit onder de kap een 6-liter V12 die 600pk opwekt. Die kennen we uit de Maybach-versie van de S-Klasse. En reken maar dat zelfs die z’n handen vol heeft met die massa. Mercedes geeft geen acceleratietijd op, maar de topsnelheid is in dit geval elektronisch afgeregeld op 190km/u.

Al die veiligheid heeft natuurlijk ook z’n prijs. Je mag in dit geval rekenen op € 547.000 euro, zonder extra’s. Dat is ruwweg vijf keer meer dan een instapversie van de S.

Geef commentaar
comments by Disqus