Opel Eco-Speedster: start van een offensief

Opel Eco-Speedster: start van een offensief
Bekijk 2 foto's
Door: BV 20-09-2002
De Opel Eco-Speedster zal een opgemerkte aanwezige zijn op de stand van de constructeur in Parijs. Niet alleen omwille van zijn uiterlijk, maar ook door wat er onder de kunststof koets schuilt. De sportwagen wordt immers aangedreven door een 1.3l Ecotec Common-Rail Turbodiesel. Die luidt voor Opel het belangrijkste dieseloffensief sinds de geschiedenis van het merk in. Tegen eind 2003 wil de constructeur zijn huidige achterstand op dieselgebied immers volledig wegwerken met de introductie van vier volledig nieuwe diesels.

Dankzij een nog lichter koetswerk, waardoor het gewicht beperkt kon worden tot 660kg en een verbeterde luchtweerstand (een opmerkelijk goede Cx van 0,20) haalt de Eco-Speedster met de 112pk die de centraal geplaatste diesel produceert een topsnelheid van meer dan 250km/u. Desondanks verbruikt de viercilinder-in-lijn met Common-Rail multi-jet inspuiting van de laatste generatie, 4 kleppen per cilinder en turbo met variabele geometrie slechts 2,5l voor de MVEG-cyclus.

Die motor, ontwikkeld door de nieuwe joint-venture Fiat-GM Powertrain, zal de eerste zijn die door Opel gecommercialiseerd wordt. Het vermogen zal vergelijkbaar zijn met dat van de nieuwe1.3JTD van Fiat, dat feitelijk dezelfde krachtbron is. Die wordt, met een turbo met vaste geometrie, 70pk en 170Nm sterk. Over de drie andere diesels wil Opel voorlopig enkel kwijt dat ze tot 177pk sterk zullen zijn.

Geef commentaar
comments by Disqus