Opel Insignia 2.0 CDTI Cosmo Veiligheid

Opel Insignia 2.0 CDTI Cosmo
Bekijk 33 foto's
Door: REDACTIE 19-02-2009

Vanzelfsprekend kan de Insignia het zich niet veroorloven om op het vlak van veiligheidsuitrusting steken te laten vallen. ABS, ESP plus, Traction Control plus (TCS), elektronische remkrachtverdeling, maar ook 'cornering brake controller' staan op de lijst met elektronische rijhulpsystemen. Achterin zitten 3 Isofix bevestigingspunten voor kinderzitjes, evenals 3 hoofdsteunen met hoogteregeling. Verder zijn er 4 airbags voorin, aangevuld met gordijnairbags voor alle inzittenden. Een specifieke Opel-veiligheidsvoorziening is het 'pedal release system', waarbij de pedalen teruggetrokken worden om verwondingen aan voeten en onderbenen te voorkomen bij een aanrijding.

Een bijzonder vernieuwende veiligheidsuitrusting is de AFL-verlichting (Adaptive Forward Lighting, optie 900 euro). Het gaat om de automatische regeling van de lichtbundel in functie tot de weg, de snelheid en de tegenliggers. Zo wordt automatisch naar grootlicht geschakeld, voor zover er geen gevaar op verblinding van tegenliggers bestaat. Bochtenlicht, stadslicht, snelweglicht, zijn slechts enkele van de 8 mogelijke lichtbundelpatronen. In de praktijk toont AFL zich een bijzonder waardevol extra, zelfs in eigen land, waar we nog steeds verwend worden met veelal verlichte wegen. Nog een nieuwigheid is het Opel 'Eye' (500 euro optie), een camera die de verkeersborden langs de weg opspoort - voor zover het gaat om snelheidsbeperkingen en inhaalverbod- om ze dan duidelijk zichtbaar in het centrale display te projecteren.

Onder de noemer 'flex ride' biedt Opel een aanpasbare demping van het onderstel (950 euro optie of standaard op 'Sport'). Met een paar toetsen kiest men voor 'Tour' of 'Sport'. In deze laatste stand wordt de auto niet alleen harder afgeveerd, maar reageren ook stuur en gaspedaal directer, terwijl het schakelprogramma van de automatische bak eveneens wordt aangepast aan een sportievere rijstijl. Als kers op de taart kleurt de dashboardverlichting rood bij het indrukken van de 'Sport'-knop. Verder vermeldt de optielijst nog een bandenspanningcontrole à 200 euro en een Adaptive 4x4 - permanente vierwielaandrijving à 2250 euro - die echter uitsluitend in combinatie met de 2.0 turbo benzine mogelijk is.

Opel neemt in de accessoirelijst drie verschillende mogelijkheden voor winterbanden op, een initiatief dat we heel erg toejuichen, temeer daar de prijzen aansporen om de enige juiste keuze maken: de juiste band voor elk seizoen!

Geef commentaar
comments by Disqus