Mercedes S350 CDI LWB 4Matic Conclusie

Mercedes S350 CDI LWB 4Matic
Bekijk 48 foto's
Door: AUTO55 01-04-2012

De S prijkt nog steeds bovenaan het Mercedes-gamma, tegenwoordig geflankeerd door de SLS. Maar in tegenstelling tot die gevleugelde GT wordt een S-klasse doorgaans niet door de eigenaar zelf bestuurd. En zeker deze niet: een S350 L met een 13cm langere wielbasis dan normaal. De totale lengte klokt nu af op maar liefst 5,22m, waardoor hij sommige hotelparkings alvast moet vermijden. Ondanks z'n ruime afmetingen weet deze mastodont zich toch mooi schuil te houden in een -relatieve- anonimiteit; Duidelijk herkenbaar als een Mercedes, met behoud van subtiele klasse. Als je die imposante wielbogen even wegdenkt tenminste.

Binnenin worden we op onze wenken bediend. Onze S onthoudt de afstellingen van het stuur, voorzetels en buitenspiegels en trakteert de voorste inzittenden op een splitview-functie, waarbij zowel bestuurder als passagier op hetzelfde scherm iets anders te zien krijgen. Als ze dat wensen toch. Achterin neemt de Ster presidentiële proporties aan, met LCD-schermen in de hoofdsteunen en een beenruimte waar de gemiddelde basketbalspeler van wegdroomt.

Net als een straalvliegtuig is de S-klasse uitgerust met een legertje sensoren en hulpmiddelen om de piloot bij te staan. In slaap vallen is dus niet meer per se dodelijk, maar we raden we het voor de zekerheid toch maar af. De remschijven zijn geventileerd en vooraan geperforeerd om de 2,13 ton zware koets in het gareel te houden. Tijdens de rit blijven steevast rechtop zitten dankzij de actieve zijsteunen, een voorziening die we erg op prijs stellen. Onder de kap schuilt een 258pk sterke 3 liter V6 common-rail turbodieselmotor die de vier wielen aandrijft. Het vermogen piekt aan 3.600 toeren, terwijl de 620Nm trekkracht tussen 1.600 en 2.400 beschikbaar blijft. Spurten naar 100km/u doet deze beer in amper 7,1 seconden en opgeven doet hij onvrijwillig bij 250km/u. De cabine blijft trillingsvrij en van bijgeluiden mogen we ook niet klagen. Tenslotte zorgt de luchtvering voor- en voor een aangename (instelbare) demping, zonder het belang van comfort uit het oog te verliezen.

Mercedes claimt een gemiddeld verbruik van 7,3l/100km. Een erg mooi cijfer, maar wel gemeten in (extreem) gunstige omstandigheden. Wij rijden daarentegen niet in een testcentrum zonder files en noteren een dorst van 10,4l gemiddeld en 8,3l/100km bij constante snelheid. Niet wonderbaarlijk, maar zeker niet dramatisch.

Voor het basismodel, een 'kale' S250 CDI, betaal je € 65.219. Onze testwagen verlaat de fabriek voor een niet erg ronde € 118.670, waarvan € 26.600 aan opties.

Geef commentaar
comments by Disqus