Nissan Juke-R Circuittest Inleiding

Nissan Juke-R Circuittest
Bekijk 26 foto's
Door: AUTO55 06-08-2012

Aanvankelijk zou de Juke-R niet in productie gaan, tot de matzwarte Nissan zich door een stel exoten liet achtervolgen in Dubai. En er blanco cheques werden bovengehaald. Hoe het zo ver is kunnen komen, is dan de veelgestelde vraag. Het doorgedreven hobbyproject van Brits autosportbedrijf Ray Mallock Limited (RML) kon bij Nissan op heel wat bijval rekenen, gevolgd door een georchestreerde publiciteitsstunt. Het proces kwam systematisch op het net terecht, van de opbouw tot de persvoorstelling en de eerste stappen op het circuit.

RML, tegenwoordig vooral gekend om sportieve toerwagensuccessen met de Chevrolet Cruze, is al langer met Nissan te vriend. De eerste samenwerking dateert van 1990, toen de firma een R90C-prototype inzette tijdens de 24u van Le Mans. Na een pole-position, die 5 uur aanhield tijdens de race, moest de wagen uiteindelijk opgeven. Maar dat was het einde niet. Acht jaar later werden de handen opnieuw in elkaar geslagen, ditmaal met de BTCC als achtergrond - het Britse toerwagenkampioenschap. Snelle Primera's oogstten de team- en constructeurstitel in '98 en '99, en leverden een kampioen af tijdens dat tweede jaar. Nog eens vier jaar later kwam de Micra-R ten tonele, met een Primera-racemotor op de achterbank die later plaatsruimde voor een V6 uit de 350Z. In recenter termen kunnen we spreken we over de DeltaWing, en uiteraard deze innemende Juke-R.

De totaaloplage blijft hangen op 23 stuks. Aangezien een Japanner 'twee' en 'drie' uitspreekt als 'ni' en 'san', gaf dat meteen een geslaagd excuus om het rijtje op die manier te beperken. Al die exclusiviteit -ongeveer 6.500 werkuren niet te vergeten- wordt trouwens toch gewoon doorgerekend aan de gelukkige klant. En 'wat de zot eraan wil geven' krijgt ineens een hele andere dimensie, want voor deze compleet van de pot gerukte vierwieler mag je omgerekend € 500.000 ophoesten. Een doodnormale Juke en een GT-R als donorauto's inbegrepen, dat wel. De Juke-R is een project van Nissan Europa, gehomologeerd voor het Verenigd Koninkrijk en mag bijgevolg ook bij ons de baan op. Of je hem ooit in het wild zal tegenkomen is nog een andere kwestie.

Geef commentaar
comments by Disqus