Mercedes CLS Shooting Brake 250 CDI Exterieur

Mercedes CLS Shooting Brake 250 CDI
Bekijk 32 foto's
Door: BV 26-09-2012

De Shooting Brake is een eeuwenoude uitvinding, uit de tijd dat paarden nog het individuele transportmiddel bij uitstek waren. Het eerste deel is afkomstig van de koetsen die speciaal voor de jacht (shooting uiteraard) ontwikkeld werden. Het tweede deel hebben we te danken aan rijtuigen en mechanische installaties die in eerste instantie werden gebruikt om onstuimige viervoeters in te tomen (to brake). Geen van beiden heeft enig uitstaans met CLS zoals die hier wordt gepresenteerd, maar er zijn precedenten. Aston Martin, Jaguar en Ferrari hebben de naam allemaal al eens op (een zeer beperkt aantal) wagens gebruikt. De bekendste creatie is echter de Volvo P1800 S. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze een dynamisch gelijnde koets met een break-achtige kofferklep combineren met twee deuren. De CLS zondigt dus in de eerste plaats op het aantal portieren, maar het verloop is logisch, want het model eigende zichzelf ook al de titel van Coupé toe terwijl het ook daarvoor teveel koetswerkopeningen heeft.

Deze Shooting Brake is dan wat minder uniek dan Mercedes zelf wil laten uitschijnen. De Porsche Panamera, waar de CLS in achteraanzicht wel wat van weg heeft, komt aardig dicht in de buurt. En als Jaguar de XJ van een complete vijfde deur had voorzien, was het verschil ook aardig klein geweest. Deze meer functionele variant van de CLS blijft ook in afmetingen dicht bij z'n broer. Hij is amper 1,6cm langer. De achterbouw heeft overigens wat van een light-versie van een gewone break. De daklijn duikt die zo sterk omlaag als je zou verwachten, want Mercedes wou de hoofdruimte achteraan en de bagagecapaciteit niet helemaal hypothekeren. Daardoor wordt het glasoppervlak op de flanken wel erg slank, maar blijft het dak relatief hoog. De dikke C-stijl die dat oplevert zorgt vanuit verschillende invalshoeken voor een massieve indruk, terwijl deze Shooting Brake vooral slank en gespierd wil overkomen.

De afmetingen (4,96m lang, 1,88m breed en 1,42m hoog) zijn nagenoeg identiek aan die van de gewone CLS. De lengte is hooguit 1,6cm toegenomen.

Geef commentaar
comments by Disqus