VW Up 5d 60pk Inleiding

VW Up 5d 60pk
Bekijk 24 foto's
Door: BV 11-11-2012

De uitzondering bevestigt zoals altijd de regel, maar algemeen beschouwd kan je gerust stellen dat auto's generatie na generatie groeien. Die chronische uitzetting, erop gericht om meer comfort, plaats en luxe te bieden, brengt over verschillende jaren verspreid onvermijdelijk een hoger gewicht, een gulzigere motor en een forsere prijs met zich mee. De fabrikanten pogen weliswaar de schade te beperken via allerlei technologische hocusocus, maar uiteindelijk wint de fysica het van de inventiviteit. Segmenten duwen elkaar bijgevolg vrolijk naar rechts op de schaal van klein naar groot, tot wanneer het meest omvangrijke bouwsel zichzelf uiteindelijk zowat onverkoopbaar maakt bij het grote publiek. En dan beginnen we weer van voren af aan. Want die koetswerkinflatie wil niet zeggen dat de kleinsten onder de wagens hun aantrekkingskracht verliezen, wel integendeel.

Het moet nu dan ook het juiste moment zijn, zo moet VW gedacht hebben, om maar eens terug een kleine stadswagen aan het gamma toe te voegen. De twijfelachtige glorie van sub-Polo's Fox en Lupo mag dan wel enige terughoudendheid voor het genre hebben opgeleverd bij de leiders in Wolfsburg, doch vandaag zijn kleine wagentjes weer helemaal hip, niet in het minst door de vele individualiseringsmogelijkheden die de constructeurs hun klanten aanreiken. Waarmee ze eindelijk begrepen lijken te hebben dat een stadswagen geen synoniem is voor een van alle luxe ontdane metalen plooibak op wielen.

En dus vind je tegenwoordig de Up terug in de catalogus van de Duitse volumeproducent, een broer uit de eeneiige drieling waar ook de Skoda Citigo en de Seat Mii deel van uitmaken. Het is een leuk wagentje met behoorlijk wat ruimte, een zuinige maar plezierige driecilinder, een instapprijs onder de € 10.000 en opties zat. De verkoop is er dan ook naar. Om het marktaandeel nog wat te verhogen, biedt VW de wagen voortaan ook met twee achterdeuren aan voor een meerprijs van € 484. Volgens de autobouwer zal naar alle verwachtingen de helft van het koperspubliek die extra euro's op tafel leggen. Wij zoeken alvast uit of die dan goed zijn besteed.

Geef commentaar
comments by Disqus