Kia Ceed SW Exterieur

Kia Ceed SW
Bekijk 38 foto's
Door: BV 06-01-2013

Uit twee eerdere tests met de nieuwe Ceed hatchback konden we reeds afleiden dat de Kia's potloodbrigade alweer knap werk heeft geleverd, en die vaststelling moeten we niet herzien naar aanleiding van het verschijnen van deze breakvariant. Deze borduurt uiteraard verder op het bestaande thema, maar legt door het aanpassen van de vormgeving van het dak, de zijpanelen, de deuren achteraan en de achterklep toch duidelijk andere accenten. Je kan er niet omheen dat de break iets gemoedelijker en zwaarder oogt dan de flitsende hatchback. Een volstrekt logische evolutie, en onvermijdelijk als je het laadvolume wil doen aandikken, doch in de realiteit vinden we de SW stukken eleganter dan wanneer je hem op de gevoelige plaat bekijkt. Ook de SW profiteert immers van het weloverwogen raffinement die het gloednieuwe front al mee naar de afspraak bracht.

Langs voren bekeken valt vooral de tijgergrille op, waarvan we hier overigens weer een nieuwe evolutie zien ten opzichte van het exemplaar dat we op de overige Kia modellen terugvinden. De huisgrille wordt vooraan geflankeerd door grote hoekomvattende lichtunits, gaan over in krachtig gelijnde flanken en pikken een oplopende gordellijn op om het geheel behoorlijk wat dynamisme te geven. Vanuit elk oogpunt kloppen de proporties en zoals gesteld wordt het achteraan allemaal wat minder gracieus, maar die noodgedwongen stijloffers leveren wel een goed vormgegeven laadruimte op. Met de achterzetels gewoon rechtop slikt de SW 528 liter (ten opzichte van de 380 liter bij de hatchback) en met de zetels neer beschik je over een laadvolume van 1642 liter (in plaats van 1318 liter) gemeten tot aan het dak. Dat is overigens een beetje beter dan de directe concurrentie.

Kia is daarenboven behoorlijk trots op de inplanting van de scharnieren van de achterklep. Door die verder naar voren te brengen op het dak dan gebruikelijk, opent de klep wat hoger en vergroot tevens de kofferopening tot een volle meter, bijna een vijfde meer dan zijn directe concurrenten. En dat is best handig om weten als je vaak grotere spullen plant te vervoeren. Nu we toch over cijfers bezig zijn geven we nog mee dat de breakvariant 4,50m lang is, 1,78m breed en 1,49m hoog. Voor wie nog twijfelt tussen de hatchback en de break komt dat neer op plus 20cm in de lengte, 15mm in de hoogte en helemaal niets in de breedte ten opzichte van eerstgenoemde.

Geef commentaar
comments by Disqus