Mercedes A 200 CDI Inleiding

Mercedes A 200 CDI
Bekijk 42 foto's
Door: BV 03-02-2013

Mercedes moest lange tijd lijdzaam toekijken hoe die andere Duitse premiummerken, BMW en Audi, onder elkaar de dikke vette kers op de taart van het c-segment verdeelden. Ofschoon de arena der compacte gezinswagens nu niet bepaald om een bijkomende gladiator verlegen zat, oordeelde Mercedes dat er nog voldoende potentieel aanwezig was om zich in het strijdgewoel te komen mengen. Niet dat het daar ingewikkelde studies voor diende te bestellen allicht. Afgaande op de populariteit van eerstgenoemde rakkers is inderdaad een behoorlijk deel van het doelpubliek bereid om ietsje meer uit te geven aan een wagen dan strikt noodzakelijk. Zeker van haar stuk behield de ster de naam A-klasse, doch toverde de schattige mini-mono om in een volwassen hatchback. En voorzag ze de nieuweling van alle wapens en pantsers die het hard nodig zou hebben als het de BMW 1 en Audi A3 het leven flink zuur zou willen kunnen maken.

Dat was in vele opzichten een onbetwistbaar goede zet van de Duitsers. De B-klasse, hoe succesvol in zijn soort ook, kon amper aandeel wegkapen in het domein van de klassieke hatchbacks. Maar ook de timing kon haast niet beter. Alvast niet in ons land, koninkrijk der leasewagens, want in dit tijdperk van matiging en fiscale hocus-pocus is het zwaartepunt van het bedrijfswagenpark een segment of één, twee naar beneden geschoven. En kijk: de nieuwe A mag zich meteen een volwaardig alternatief noemen voor wie luxe en een klinkende naam wil rijmen aan een lage CO2 uitstoot en dito prijs.

Over centen gesproken: de A 180 BlueEfficiency is met een vanafprijs van € 24.926 relatief betaalbaar, zeker als je weet dat je standaard niet alleen de befaamde ster in het grillewerk krijgt ingebouwd maar ook klimaatregeling, een radio/cd en het nieuwe botspreventiesysteem met ingebouwde radar van het huis meekrijgt. Ook de binnenkant, nagenoeg identiek aan die van de B-Klasse, belooft de ruimte en de weelde die je in dit segment mag verwachten. Dieselen kan vanaf € 25.286, dan heb je een naakte 180 CDI met een vermogen van 105pk. Dat bleek in eerdere test te weinig om de zo gehypete rijkwaliteiten van de A werkelijk naar waarde te kunnen schatten, dus trokken we er ook een keertje op uit met de 136pk sterke 200 CDI. En die is de jouwe van € 27.710.

Geef commentaar
comments by Disqus