Peugeot 4008 1.6 HDi 4WD Conclusie

Peugeot 4008 1.6 HDi 4WD
Bekijk 23 foto's
Door: AUTO55 21-05-2013

Gelijktijdig met de Citroën C4 Aircross liet Peugeot twee jaar geleden de eerste beelden van de 4008 zien, een compacte SUV in de lijn van de Nissan Qashqai en consorten die zich op Mitsubishi's ASX liet baseren. Maar ondanks de onderhuidse gelijkenissen met het donorvoertuig kon PSA het niet laten slechts één Mitsubishi-krachtbron (een 1,8l diesel in lichtjes aangepaste vorm) beschikbaar te stellen in de 4008. Reden te meer om eens na te gaan of de 1.6 HDi van eigen makelij kan overtuigen in de omgebouwde Japanner. Benzinevrienden kunnen hier niet terecht, en aanhangers van een automatische versnellingsbak moeten eveneens naar een alternatief op zoek. De 4008 is ook duurder dan zijn verwante mededingers.

Peugeot heeft duidelijk werk van gemaakt van de buitenkant om de vierwieler van een eigen identiteit te voorzien. Binnenin wordt echter een geheel ander verhaal verteld. Dat van de ASX dus, waarvan het interieur bijna integraal van werd overgenomen. Dat wil dus ook zeggen dat de saaie Japanse vormgeving ongemoeid werd gelaten en dat er niet met kleurenschema's werd gespeeld. Een sombere bedoening.

Een juiste zithouding vinden verloopt niet van een leien dakje en het stuur staat te vlak opgesteld. Nog minder interessant is de compleet verouderde software aan boord. Het traag werkende, optionele navigatiesysteem raden we niemand aan.

De 1.6 HDi laat correcte prestatiecijfers optekenen maar mist pit onderin. Vooral bij hernemingen of met een stijgende baan in zicht kan dat op de zenuwen werken. Je kan de achterwielen middels een draaiknop mee werk laten leveren, wat uiteraard helpt, maar het blok zelf kan slechts matig overtuigen. Rumoerig is nog een andere omschrijving. Op papier heeft de zestienhonderd genoeg aan 4,9l gemiddeld om 100km ver te geraken, het sprintje naar 100 neemt een redelijke 11,6 seconden in beslag.

Het ASX-onderstel (een met 30cm ingekorte versie van dat van de Mitsubishi Outlander) kan gelukkig wel op onze goedkeuring rekenen en geeft relatief duidelijk aan hoe ver de grenzen liggen. En dat is zeker welgekomen. Meer beeld vind je in de fotospecial.

Geef commentaar
comments by Disqus