Subaru Forester 2.0XT Veiligheid

Subaru Forester 2.0XT
Bekijk 17 foto's
Door: BV 06-08-2013

Subaru herwerkte onderstel en structuur en maakt daarbij gebruik van een grotere hoeveelheid staal met een hoge treksterkte. Met andere woorden: de koets is nauwelijks zwaarder maar wel steviger en beter dan voorheen in staat om botsenergie om de veiligheidskooi voor de inzittenden te leiden. Maar de verbeteringen houden daar natuurlijk niet op. Elk van de airbags is van een nieuwere, fijner afgestelde generatie dan voorheen, gordelspanners zijn er nu op alle zitplaatsen en de voorste zetels vangen het effect van een whiplash op. In Europa pakt de Forester zelfs uit met een knie-airbag voor de bestuurder.

Het wordt anderzijds onderhand een Japans pijnpunt: het gebrek aan vooruitstrevende actieve veiligheidssnufjes begint op te vallen. Niks rijstrookassistent, geen adaptieve snelheidsregelaar of botsradar.

Wat wel de moeite is om even aan te stippen, is dat stabiliteitscontrole uiteraard standaard is, maar zichzelf weer met extra functies opnieuw uitvond. Op de beter uitgeruste edities (vanaf Luxury) met CVT-automaat krijgt die nu ook een ‘X-mode'. Dat systeem past actief de koppelverdeling over de voor- en achteras aan om de tractie in sommige gevallen te verbeteren en omvat onder meer ook een afdaalhulp voor hellingen.

Geef commentaar
comments by Disqus