Mazda 3 2.2 Skyactiv-D Exterieur

Mazda 3 Skyactiv-D 2.2
Bekijk 19 foto's
Door: BV 28-09-2013

Na de CX-5 en de Mazda 6 is dit de derde iteratie van de ‘Kodo' gedoopte designtaal. Mazda heeft het over een frisse wind in het C-segment omwille van de aanwezigheid van wat scherpere lijnen en deskundig aangebrachte chroomlijsten. Het geheel oogt fris en eigentijds maar het is nu ook niet zo dat omstaanders spontaan hun fototoestel bovenhalen.

Om de zichtbaarheid te verbeteren schoof Mazda de voorruit 10 centimeter verder naar achter. Dat zorgt aan de buitenzijde ook voor een iets sportiever profiel dat tegelijk wat onwennig aandoet omdat we het na ruim een decennium van steeds verder naar voor geplaatste A-stijlen niet meer gewend zijn.

De cijfers onthullen dat Mazda er niet voor koos om de 3 te laten groeien. De lengte van 4,46m is identiek aan die van de tweede generatie. De hoogte werd gereduceerd. Almaar meer constructeurs nemen die beslissing omdat de grootte van het frontale oppervlak de luchtweerstand en dus het verbruik beïnvloedt. Omdat de breedte met 4cm toenam, werd de daklijn ter compensatie anderhalve centimeter gereduceerd. Het grootste verschil - wel zes centimeter - vinden we echter in de wielbasis. Die is nu 2,7m lang. De wat meer gespierde pose van het model is dus ook te danken aan verder in de hoeken gedreven wielen.

Geef commentaar
comments by Disqus