Volkswagen e-up Rijgedrag

Bekijk 26 foto's
Door: VG 05-05-2014

Zijn beste argumenten speelt de e-up in deze rubriek uit. Dat zijn: een aangenaam rijgedrag en de mogelijkheid om in een vingerknip de maximale trekkracht aan te spreken. Dat komt van pas bij het acceleren en bij hernemingen. Ondertussen blijft het doodstil aan boord, wat hij vanzelfsprekend te danken heeft aan zijn elektrische synchroonmotor met permanente magneten. De centrale ontwikkelt 60kW, wat neerkomt op 82pk, alsook 210Nm koppel. En ondanks z'n toch wel corpulente lijf (1.140kg ten opzichte van 850kg voor de basis-Up, en het verschil is goed merkbaar) is hij in staat te verrassen met een aardige sprintprestatie. Of toch de eerste 50 meter. Nul naar 100km/u neemt 12,4 seconden in beslag en de topsnelheid is zeer bewust gelimiteerd op 130km/u. De versnellingsbak telt slechts één verhouding en er is geen andere optie.

Wie extra zuinig met de e-up wil omspringen kan op de centrale console terecht. Daar bevinden zich de knoppen eco en eco+ die het vermogen tot respectievelijk 50 en 40kW (68 en 54pk) doen zakken. En ook de transmissie kan worden aangepast aan de noden van de dag. Ze telt drie standen met betrekking om energierecuperatie: D1-2-3. Deze modi laten toe om de batterij op te laden op het moment dat er ofwel gas wordt gelost of het rempedaal wordt ingeduwd.

Officieel geraak je 160km ver met een volgeladen e-up. Dat stemt overeen met 11,7kWh per 100km. Ter vergelijking: de Renault Zoe geeft 14,6kWh/100km te kennen en de Smart ED 14,1kWh/100km. Ondergetekende kon het testexemplaar 130km ver sturen zonder bij te laden en met nog 12km te gaan. In theorie, laat dat duidelijk zijn. En dat brengt ons meteen tot het feit dat we ons nooit echt helemaal op ons gemak voelden eens de accu's leeg beginnen te geraken. De vrees voor een 'droge' panne zat er in ieder geval dik in. Al is die na een nachtje slapen uiteraard niet meer gegrond. Tegen dan is de e-up alweer voor 100% volgeladen. Dat duurt tot 9 uur, of 1 uur met de snellader.

Geef commentaar
comments by Disqus