Skoda Octavia Combi 1.6 CRTDI 105 Inleiding

Bekijk 29 foto's
Door: AUTO55 10-11-2014

Of de huidige Octavia Combi zich niet in het vaarwater van de Superb Combi heeft begeven, is een vraag die Skoda ongetwijfeld al vaak gesteld kreeg. En ergens is dat ook logisch. Wie de specificaties van beide modellen naast elkaar legt, zal immers vaststellen dat de Octavia en Superb op gebied van ruimteaanbod erg dicht in elkaars buurt liggen. Een beetje in het voordeel van de Superb, dat wel, maar laatstgenoemde is ook duurder, enkele jaren langer in dienst en technisch gezien minder interessant. Concreet: de huidige Octavia heeft het levenslicht pas drie jaar na de Superb gezien en steunt op een moderner onderstel. Dat wordt door onder andere de nieuwe VW Passat gebruikt en werd in de huidige Audi A3 geïntroduceerd. Uiteraard verwachten we wel dat de volgende Superb weer rust zal brengen in de hiërarchie.

De prijzenslag dan. En we maken meteen de vergelijking met de grote broer. Een Skoda Octavia Combi op de oprit parkeren kan nadat je minstens € 19.220 op de rekening van de invoerder hebt gestort, terwijl je voor een Superb Combi moet doorsparen tot minimaal € 25.360. In het eerste geval moet je het dan wel stellen met een 1.2 turbobenzine, terwijl je bij de instap-Superb op een 1.4 TSI kan rekenen. Maar ook wanneer de motoren overeenstemmen, is het prijsverschil voelbaar.

Kiezen maar

Wat het aanbod betreft - er is veel keuze. Gaande van de kleine twaalfhonderd over een potente 1.8-liter tot een tweeliter turbo die de snelle RS-versie aandrijft. En ook bij de diesels zal je diep moeten nadenken. Alleen al wie voor de 1.6 CRTDI opteert, moet kiezen tussen vier verschillende versies (met 90pk, met 105pk, met 105pk en 4x4 en een manuele zesbak of met 105pk en een DSG7).

Wie hielden het deze keer simpel en gingen voor de op één na krachtigste zestienhonderd diesel. Die is dus 105pk sterk, laat zich paren aan een handgeschakelde vijfbak en komt op papier met 3,8l/100km toe (99g/km CO2). De kostprijs? € 22.780 - als je hem in het goedkoopste uitrustingsniveau neemt tenminste. In totaal zijn er daar vier van, de RS-versie niet meegerekend.

Geef commentaar
comments by Disqus