Peugeot 308 SW 1.2 Pure Tech 130 Rijgedrag

Bekijk 32 foto's
Door: AUTO55 15-04-2015

Enkele jaren geleden was het nog moeilijk te geloven dat een door benzine gevoed driecilinderblok een middenklasse break vlot op weg zou helpen. Sinds de Ford Focus 1.0 Ecoboost is die denkwijze niet meer aan de orde. En ook Peugeot is ermee aan de slag gegaan. Met succes. Want wat de 1.2-liter turbo uit onze testwagen presteert, is zeker niet min. Het blokje ontwikkelt 130pk en 230Nm (bij 1.750tr/min), wat een sprinttijd tot 100 van 10 seconden rond en een top van 205km/u oplevert. Daar plaatst Peugeot een gemiddelde dorst van 5l/100km tegenover (115g/km CO2). Ons testverbruik lag met bijna 8l/100km een stuk hoger, maar eerlijkheidshalve geven we toe dat onze ritten zich voornamelijk binnen de bebouwde kom hebben plaatsgevonden. Voor de volledigheid: het normverbruik in de stad bedraagt volgens de constructeur 6,2l/100km.

Wat kanttekeningen

Wat zijn kunnen in de praktijk betreft: we waren al overtuigd. Of toch van de rijeigenschappen. De ophanging vindt deze redacteur iets te stug om comfortabel over wat oudere straten te toeren, maar verder geen klachten. De stuurinrichting profiteert van de kleine velg en is correct afgesteld (niet té soepel en met een goede feedback). Op gebied van remkracht hebben we evenmin opmerkingen. Het enige dat we kunnen bedenken, is dat de achterzijde van de 308 SW bij forse remstoten soms de neiging krijgt om te gaan 'dansen'. Tijdens het rijden merk je dan ook dat je met een break onderweg bent, iets wat je niet hebt bij bijvoorbeeld een Seat Leon ST.

Er zit pit in

De kleine twaalfhonderd is zoals te verwachten niet bepaald dol op lage toerentallen, maar eenmaal die fase achter de rug is, ontpopt de driepitter zich tot een karaktervolle metgezel die zelfs recreatief scheurwerk niet schuwt. Of toch nadat je de sport-knop hebt ingedrukt. Dan lichten de tellers rood op, wordt de gasrespons merkbaar aangescherpt en verandert zelfs het motorgeluid. Maar een goed alternatief voor een turbodiesel? Daarvoor ligt zijn dorst nog iets te hoog.

Geef commentaar
comments by Disqus