Kia Sportage 1.7 CRDi Inleiding

Bekijk 20 foto's
Door: BV 05-02-2016

De SUV is geen niche meer. In 2015 werden voor het eerst meer auto’s van dit type verkocht dat hatchbacks. Goed voor 1,28 miljoen stuks in Europa. Niet moeilijk dus dat merken die nog niet in het segment vertegenwoordigd zijn, zich reppen om die achterstand zo snel mogelijk goed te maken. Kia rept zich ook, maar dat heeft geen achterstand. Integendeel - de Sportage is al aan z’n vierde generatie toe. De eerste dateert al van 1993. De jongste kregen we pas in 2010 achter de kiezen. Die kende dus kortere carrière dan gebruikelijk is. Voor één keer heeft dat niets te maken met povere resultaten. Integendeel, de Zuid-Koreanen willen vooral hun voorsprong behouden.

Gamma en prijs

Het aanbod begint bij een relatief scherpe prijs van € 23.090. Daarvoor heb je een atmosferische 1.6l benzine die 132pk opwekt. Er is ook nog een 1.6 turbo met 177pk, maar die staat alleen als (veel duurdere) GT-line in het programma. Maar hoewel de benzine de jongste tijd opnieuw aan een opmars bezig is, blijven de diesels het populairst. En daar vinden we een 1.7 CRDi met 115pk die minimaal € 25.389 kost. Hogerop de ladder staan nog een 2.0 met 136pk en een tot 185pk opgevijzelde variant van datzelfde blok.

Omdat het de populairste motor is, opteerden we voor de 1.7 CRDi. In die configuratie sleept de Sportage zich aan de voorwielen door het verkeer en moet je met de hand schakelen. Twee beperkingen waar je je hogerop in het gamma niet mee moet verzoenen. De 1.6 turbo op benzine en tweeliter diesel laten zich met een niet permanente 4x4 leveren. En een automaat is er tegen de gebruikelijke meerkost. Door de uitrusting tikt het exemplaar op de foto’s wel hoger af dan bovenstaande vanafprijs. Hou rekening met € 33.690 voor een vergelijkbare configuratie.

Uitgebreide garantie

Uit onderzoek moet blijken dat design de belangrijkste reden is waarom klanten voor een Sportage kiezen. 6 op 10 geeft dat immers als voornaamste argument op. Maar bijna 40% geeft eveneens aan te vallen voor de uitgebreide garantievoorwaarden. De Zuid-Koreanen geven nog steeds een ongeziene fabriekswaarborg van zeven jaar.

Geef commentaar
comments by Disqus