Fiat Panda Cross 4x4 0,9 TwinAir Inleiding

Bekijk 12 foto's
Door: BV 15-04-2020

Wat is de goedkoopste 4x4 op de markt? Dat is deze Fiat Panda Cross 4x4. Hij staat al in de catalogus vanaf 16.840 euro.

Groot in kleine autootjes

Hoe je kleine autootjes moet maken, hoef je de Italianen niet te leren. Bij Fiat zijn ze er letterlijk groot mee geworden. De geschiedenis is doorspekt met compacte modellen die een schot in de roos waren. Je denkt dan ongetwijfeld aan de Fiat 500, maar je mag ook de Fiat 126, Fiat 127 en de Panda in dat lijstje zetten. Van die Panda begint de eerste generatie, gepend door designlegende Giugiaro, zelfs een heuse klassieker te worden. De huidige generatie staat al in de catalogus sinds 2011 en terwijl heel wat modellen uit die tijd inmiddels verouderd lijken, doorstaat de Panda de tand des tijds goed.

Een vaste waarde

De 4x4 was er al meteen bij de eerste generatie van de Panda bij. In 1983 werd die geïntroduceerd, vooral met de uitdagende winterse omstandigheden in bergdorpjes in Alpen en Dolomieten in het achterhoofd. Je ziet ze er nog altijd rijden.

De Panda met integraalaandrijving is dus niets nieuws. Maar de hippe uitstraling van deze Cross, dat is pas iets van de jongste jaren. Die speelt in op de drang om niet zomaar iets speciaals te bezitten, maar ook om daarmee uit te pakken. Lifestyle.

Piepkleine turbomotor

Wat speciaals zit bij deze Panda Cross 4x4 ook onder de kap. Daar vind je de TwinAir tweecilinder turbomotor. De enige variant waarin je die hebben kan. 85pk en 145Nm sterk. Het wordt moeilijk om dat dappere motortje nog aan toekomstige uitstootnormen te laten voldoen. Dit is z’n zwanenzang.

Geef commentaar
comments by Disqus