Seat Leon 1.9TDI 105 DSG Interieur

Seat Leon 1.9TDI 105 DSG
Bekijk 8 foto's
Door: REDACTIE 15-10-2007
Aan de binnenzijde doet de Leon vrij triest aan, en hoewel u in potiger versies op sportiever meubilair getrakteerd wordt, blijft die triestesse een constante. Grijs voert de boventoon, zowel wat kunststoffen als wat stoffen betreft. Het staat in schril contrast met de slogan ‘Auto Emocion', die de constructeur ons zo graag door de strot ramt. De keuze van de kunststoffen is zelfs teleurstellend. Het glanzend grijze plastic dat het centrale medaillon op de boordplank siert, hoort technologisch en modern over te komen, maar in de praktijk oogt het vooral goedkoop. Seat verontschuldigd zich door te stellen dat een andere keuze inderdaad op het budget zou wegen. Gelukkig valt er op ergonomisch vlak geen speld tussen te krijgen, een wat onhandige radiobediening nagelaten. Bij handgeschakelde versies valt op dat het dashboard te ver het passagierscompartiment binnendringt (waardoor je er bij het schakelen met je hand tegenaan kan slaan), maar bij deze automaat speelt dat niet.

Als bestuurder krijg je in de sportievere versies een rood verlicht instrumentarium voor je neus. Bij dit meer bescheiden gemotoriseerd exemplaar is het dashboard uitgevoerd in wit met rode accenten. En dat ziet er dan weer zeer smaakvol uit, terwijl de afleesbaarheid optimaal blijft. Bovendien valt op de afstelling van de sportief gelijnde voorzetels niets aan te merken en is het stuurwiel in de hoogte en diepte regelbaar. Het zit dan wel niet recht voor je, maar staat een beetje uit de haak, toch is de rijhouding binnen z'n klasse boven kritiek verheven.

De Leon ontpopt zich als een echte familiewagen. Niet alleen vooraan is er voldoende plaats, ook achteraan kan je probleemloos de kroost schikken. Ook twee volwassenen zullen er weinig reden tot klagen hebben, tenzij je vooraan dubbele meters parkeert die op elke beschikbare centimeter beenruimte staan. Maar dan heb je in elke auto van dit segment een probleem. De koffer is diep en met 341 liter ook voldoende ruim, maar miskijk je niet op de hoge laaddrempel. Dat is het offer dat voor Seats hoge achterbumper gebracht moet worden.

Geef commentaar
comments by Disqus