Mini One Interieur

Door: REDACTIE 15-10-2007

De Mini biedt plaats aan 4 personen. Een middelste zitplaats achteraan is niet voorzien. Vooraan krijg je vanuit de aangenaam zittende stoelen (met hoogteverstelling, net als het stuurwiel) zicht op één van de meest originele dashboardjes van deze tijd. In het midden zit een gigantische wijzerplaat die elke inzittende een duidelijk zicht geeft op de snelheid. Daaronder zit de radio en een hele rij klassiek ogende kantelschakelaartjes. De toerenteller vindt een plaatsje achter het Mini-stuurtje. Voor de zilverkleurige aankleding van o.a. de deurpanelen moet je wel bijbetalen, spijtig want zonder stelt het weinig voor. In het ontwerp opteerde men voor het behouden van de Mini-look. Daardoor heb je een vrij rechte voorruit die Őtegen de huidige trend in- ver naar achter is geplaatst. Om in het interieur dan nog een indruk van ruimte te creëren, is het dashboard redelijk diep (anders zit je met je neus tegen de ruit). Het hele interieur is daardoor wat naar achter geschoven. Als bestuurder zit je met je rug ver voorbij het midden van de wagen terwijl de rugleuning van de voorzetel zich doorgaands ongeveer in het midden bevindt.

De instap naar achteren is niet altijd even gemakkelijk. Dat heeft te maken met een combinatie van factoren: de drempel is niet meteen de laagste, de voorzetels mochten wat meer naar voor geschoven kunnen worden, de deuren zijn niet zo groot (maar ze hebben wel een openingshoek van 80°) en de B-stijl zit wat in de weg. Eens gezeten blijkt er wel opvallend veel ruimte te zijn. Ook volwassenen die niet van de kleinste zijn kunnen zitten zonder dat het geheel claustrofobisch aandoet. Dat is te danken aan de vormgeving van de achterzetels, die als echte kuipjes ontworpen zijn. Ze bieden dus voldoende steun, maar zorgen er door een sterk afhellend zitgedeelte met lage zitpositie ook voor dat de knieën opgetrokken worden. Daardoor neem je automatisch een houding aan die minder centimeters vreet. Behalve op echt lange ritten zal je daar geen hinder van ondervinden.

De koffer is 150l groot. De laadruimte is praktisch genoeg voor het vervoer van een bierbak of twee en wat prulletjes, maar veel meer krijg je er niet in. Dat weten ze bij Mini ook en de bediening van de symmetrisch neerklapbare achterleuning (goed wetend dat dergelijke auto’s zelden meer dan 2 personen aan boord hebben) is dan ook zeer eenvoudig gemaakt. Op een seconde of 4 ligt alles plat, en je kan dat doen met enkel de kofferklep open. Dan kan de Mini tot 670l vervoeren. Een vlakke laadvloer krijg je evenwel niet.

Geef commentaar
comments by Disqus