Renault Koleos 2.0 dCi Inleiding

Renault Koleos 2.0 dCi
Bekijk 58 foto's
Door: BV 25-07-2008

Renault heeft de twijfelachtige eer tot de laatkomers in het SUV-segment te behoren. Nochtans heeft het er ooit anders uitgezien. Het merk commercialiseerde van de eerste Scenic-generatie immers al een SUV-afgeleide. En omdat die slechts mondjesmaat klanten vond, was het merk met de Ruit niet geprikkeld om in de SUV-stoet mee te stappen. Maar wellicht was die versie z'n tijd gewoon even wat te ver vooruit.

De Koleos is echter overduidelijk een product van deze tijd. Zo is het een vrucht van een wereldwijde samenwerking. De SUV gebruikt het platform van de Nissan X-Trail en is in hoofdzaak door Samsung Motors (waarin Renault een aandeel van 80% heeft) voor de Koreaanse markt ontwikkeld. Daar maken SUVs immers 20% van het verkoopsvolume uit. Op die manier wist Renault de ontwikkelings- en productiekosten te beperken. Noodzaak voor een model dat in een nichesegment speelt en waarvan de investering anders geheel door de Europese consument gedragen moesten worden.

Evenzeer een symptoom van de moderne SUV, is het verschil tussen z'n uiterlijke pose en z'n feitelijke roeping. Deze stoer ogende Renault wil vooral een asfaltmachine zijn. Daarin verschilt hij niet van een Nissan Qashqai, Ford Kuga, Citroën C-Crosser, VW Tiguan, Hyundai Tucson, Chevrolet Captiva, Opel Antara... en zo kunnen we nog even doorgaan. De 2,5l grote benzinemotor met 170pk staat bij ons slechts voor de vorm in de catalogus. Het is met een vanaf-prijs van € 23.900 wel met voorsprong de goedkoopste telg. Wij testen wat in ons land wellicht de populairste uitgave wordt; de 2.0 dCi met 150pk die zich enkel aan de voorwielen voortsleept. Verkrijgbaar vanaf € 25.900 maar in de geteste uitvoering goed voor een prijskaartje van € 29.700. De variant bestaat ook met vierwielaandrijving, in combinatie met het hoogste uitrustingsniveau. Tot slot noteren we nog de 175pk sterke editie van dezelfde dieselcentrale. Die wordt steeds met vierwielaandrijving geleverd en is enkel in het hoogste uitrustingsniveau verkrijgbaar. Die kost dan ook steeds € 33.750.

Geef commentaar
comments by Disqus