Automusea als vakantiebestemming Inleiding

Inleiding
Vergroot foto
Door: BV 31-07-2008

De geschiedenis van de auto kan geen enkele autoliefhebber onberoerd laten. Bovendien hebben we het voordeel dat een historische terugblik heel tastbaar wordt voorgeschoteld in de talrijke automusea, dit in schril contrast tot heel wat andere industrieën. Oude auto's bewonderen in hun oorspronkelijke staat, met eigen ogen ontdekken hoe onze auto door de tijd geëvolueerd is,... de automusea maken het ons gemakkelijk.

De laatste jaren is er bovendien een trend dat de grote - Duitse - automerken hun musea vernieuwen, vergroten en uitbreiden tot heuse attractieparken voor jong en oud, man en vrouw, meer of minder fanatieke autoliefhebbers. Het zijn vaak schitterende prestigeprojecten, waar men moeiteloos een dag kan doorbrengen zonder enige verveling. Zelfs de catering laat bij sommigen niets aan de verbeelding over. De uitgekiende museumconcepten hebben lang niets meer gemeen met het traditionele ‘statische' van oude musea, maar confronteren de bezoeker met de geschiedenis van de auto en het merk op een levendige en boeiende manier.

Waar de grote Duitse automerken de voorbije jaren indrukwekkende tempels voor hun merken hebben gebouwd - de vergelijking met een waar attractiepark voor alle leeftijden is vaak niet ver af - blijven de andere Europese merken eerder bescheiden. Dat belet niet dat een bezoek aan hun musea of andere publiek toegankelijke locaties niet interessant zou zijn. Tenslotte koestert elk automerk zijn verleden en putten designers steeds opnieuw uit de geschiedenis van het merk dat ze in de toekomst moeten projecteren.

Omdat er heel wat te beleven valt bij de automerken, kunnen het iedereen dan ook warm aanbevelen om de automusea als vakantiebestemming op zich aan te sturen of om er even halt te houden op weg naar de uitverkoren vakantieplek. We doen in dit dossier enkele suggesties. We beperken ons ditmaal tot merkeigen musea. Uiteraard zijn er ook talloze onafhankelijke initiatieven die meer dan de moeite zijn. Die houdt u van ons tegoed.

Geef commentaar
comments by Disqus