Winterbanden Winterbanden voor iedereen

Winterbanden voor iedereen
Vergroot foto
Door: BV 24-11-2008

Momenteel zijn er voor elk type wagen winterbanden in de handel. Dat geldt uiteraard voor de klassieke personenwagens, maar net zo goed voor MPV's, SUV's als sportwagens. Er bestaan bij sommige merken zelfs winterbanden in ‘run flat'-uitvoering, waarop u nog een beperkte afstand kan doorrijden in geval van een lekke band.

Een niet onbelangrijk argument voor het kiezen voor een set winterbanden, is de bij elke modelwissel toenemende bandenmaat. Zelfs in de Golf-klasse is een 16" velg met 205/55 banden heden heel courant. Een toenemende diameter en breedte van het loopvlak bij de standaard gemonteerde zomerbanden zijn nefast voor hun wintercapaciteiten. De typeaanduiding van banden bestaat niet alleen uit de maat (breedte/hoogte en velgmaat), maar ook uit een snelheidsindex. Er bestaan volgende verschillende snelheidscoderingen voor winterbanden:
Snelheidsindex Q = tot 160 km/h
Snelheidsindex T = 190 km/h
Snelheidsindex H = tot 210 km/h.
Sinds 1999 bestaan een aantal bandenmaten ook met snelheidsindex V, wat staat voor een toegestane topsnelheid van 240 km/u. Best handig voor wie via de Duitse Autobahn richting wintersport stuurt. Let altijd goed op voor de toegelaten maximumsnelheid bij een band, zo voorkomt men een miskoop en mogelijke ongelukken.

Geef commentaar
comments by Disqus