Winterbanden Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen
Bekijk 2 foto's
Door: REDACTIE 24-11-2008

Sneeuwkettingen zijn geen alternatief voor winterbanden. Ze mogen slechts bij bepaalde winterse omstandigheden gebruikt worden, voor zover ze geen schade toebrengen aan het wegdek. Met sneeuwkettingen is de snelheid meestal beperkt tot max. 50 km/u.

In sommige regio's en/of wintersportplaatsen geldt de verplichting om bovendien sneeuwkettingen te gebruiken. Dat wordt aangeduid met specifieke verkeersborden en wie de verplichting niet naleeft kan rekenen op een fikse boete. Sneeuwkettingen worden altijd op de aangedreven wielen gelegd en kunnen zeer handig zijn bij plotse zeer zware sneeuwval. Wie sneeuwkettingen gaat kopen, moet opletten dat ze geschikt zijn voor het type auto (geen contact maken met carrosserie) en vanzelfsprekend ook voor de toegepaste bandenmaat.

Geef de voorkeur aan kettingen met de meeste schakels op het contactvlak (spoorkruisketting of ladderketting met ten minste twaalf dwarskettingen op een gemiddelde band). Vergeet zeker niet te oefenen met het aanbrengen en verwijderen van de kettingen. Het is bij droog weer en daglicht altijd wat gemakkelijker dan wanneer men midden in de noodsituatie zit...
Denk er ook aan de kettingen op een gemakkelijk toegankelijke plaats in de kofferbak te leggen, samen met een paar werkhandschoenen en een zaklamp met goed werkende batterij. Dat vermijdt een hoop ergernis als het erop aan komt.

Geef commentaar
comments by Disqus