Goed voorbereid op autovakantie: alle tips 1. Breng je papierwinkel in orde

1. Breng je papierwinkel in orde
Bekijk 33 foto's
Door: BV 21-06-2012

Het is altijd een goed idee om twee kopieën van de wettelijke boorddocumenten (gelijkvormigheidsattest, inschrijvingsbewijs, keuringsattest en verzekeringsattest) te maken: één set bewaar je thuis en de andere hou je bij je bagage. Het kan immers handig zijn om over de hierop vermelde gegevens te beschikken zonder daarbij zelf bij de wagen hoeven te zijn. Bij verlies van de originele documenten bijvoorbeeld, of wanneer de wagen wordt gerepatrieerd - of erger nog, gestolen. Terwijl je dit doet, controleer je uiteraard ook de geldigheid van je verzekering en de (eventuele) reisbijstandsverzekering die je constructeur en/of verzekeraar heeft bijgeleverd. Verschaft deze dekking in de landen die je aandoet? Wat garandeert de verzekering met betrekking tot repatriëring, afslepen van de wagen (en tot waar?), kosten met betrekking tot eventuele herstellingen en supplementaire overnachtingen? Is er medische bijstand voorzien of niet, en in hoeverre verloopt de coördinatie en bekostiging (al dan niet met een voorschot van de verzekerde)? Is het antwoord op voorstaande vragen niet of weinig bevredigend, dan is het zonder meer nuttig om alsnog een specifieke bijstandsverzekering af te sluiten, voor een heel jaar of enkel voor de betrokken vakantieperiode. We spreken uit ervaring ... Zodoende kan je immers rekenen op onmiddellijke assistentie als het fout gaat onderweg of op locatie. Voorwaar geen luxe, zeker als je de lokale taal niet machtig bent. Alleen al het besef er niet alleen voor te staan, kan al een hele hoop stress van je doen afvallen.

Omdat zelfs een licht ongeval met blikschade altijd ongelegen komt - of dit nu in het buitenland gebeurt of niet - en dit gepaard gaat met een hoop stress en gedoe, kan het nuttig zijn een Europees aanrijdingsformulier alvast voor te bereiden. Gegevens zoals bestuurdersinformatie, adres, wagentype en nummerplaat zijn immers al bij voorbaat gekend. Lijsten per land van de courante noodnummers, de benaming van de brandstoffen en de geldende snelheidslimieten kunnen eveneens hun nut bewijzen onderweg. Ga ook na of je financiële instelling ervoor kan zorgen dat je betaalkaarten in het buitenland werken, en vraag je daglimiet eventueel op te trekken of te laten zakken. Vergeet ook zeker niet je pincode te onthouden van je kredietkaart; ook in het buitenland dien je met die kaarten voortaan gewoon te pinnen als je geld wil afhalen, wil tanken of betalen aan het tolhuisje en het restaurant. Vraag voor alle kinderen een identiteitskaart aan en indien nodig, vraag tijdig een internationaal paspoort aan. Bij het ziekenfonds tenslotte kan je een World Assistance Card ("Eurocross kaart") bekomen die van nut kan zijn bij medische assistentie in het buitenland. Meestal kan je die eenvoudigweg afhalen van de website van je zorgverzekeraar en voorzien van een geel kleefbriefje (per persoon). Daarmee kan je alvast bewijzen dat je in orde bent met je ziekteverzekering. Heb je een hospitalisatieverzekering, ga dan ook na wat deze dekt in het buitenland en waarmee je allemaal moet rekening houden als je erop beroep wil doen.

We sluiten de administratieve voorbereiding af met enkele praktische zaken, te beginnen met het navigatiesysteem. Zorg ervoor dat het systeem altijd de meest recente kaartinformatie bevat. Koop ook een ouderwetse landkaart die de route dekt en de bestemming in detail herneemt. Die bewijzen niet alleen hun nut bij falen van het navigatiesysteem aan boord, maar kunnen ook hulp bieden bij onvoorziene omstandigheden. Wanneer de vriendelijke computerstem plots een dubieuze omleiding voorstelt van enkele tientallen kilometers, is het net zo comfortabel als je copiloot het nieuwe traject even kan aftoetsen op de kaart. Die kleine schermpjes zijn immers nog niet zo sterk in het geven van een globaal overzicht ... Overweeg ook de aanschaf van een zendertje voor de Telepéage. Formules zoals Liber-T zijn beschikbaar voor particulieren, worden gekoppeld aan je visa kaart en laten je toe om simpelweg door een detectiezone te rijden om je tol te betalen. Handig, snel (want je moet niet aanschuiven) en vooral ook niet eens duur: 10€ instapkost, voor niet-Fransen een verzendkost van 10€ en vervolgens een maandkost van net geen 2€. En dit enkel voor de maanden waarin je het dingetje gebruikt! Wij bestelden er eentje online, en hadden ons toestel nog geen 3 dagen later in de bus. Tenslotte is een detailkaart van de streek welgekomen wanneer je ter plaatse je daguitstapjes plant, want daar is op een schermpje geen beginnen aan. Lekker uitgevouwen op de terrastafel, met een glaasje wijn: zo hoort het dagtripplannen te zijn.

Zijn alle paperassen in orde, dan stomen we de wagen klaar.


Te onthouden: kopieën van boorddocumenten - reisbijstandsverzekering afsluiten - EU aanrijdingformulier voorbereiden - lijst met verkeerstrivia per land - navigatiesysteem bijwerken - landkaarten kopen - pincode kredietkaart - financiële beperkingen - identiteitskaarten en paspoorten - mutualiteit - hospitalisatieverzekering

Geef commentaar
comments by Disqus