Goed voorbereid op autovakantie: alle tips 8. Op dagtrip

8. Op dagtrip
Bekijk 33 foto's
Door: BV 04-07-2012

Niet zelden gebruiken vakantiegangers hun eigen wagen niet alleen om van en naar de bestemming te reizen, maar ook om bezienswaardigheden of attracties in de buurt aan te doen. Een paar eenvoudige spelregels maken ook deze ritjes zoveel mogelijk vrij van zorgen.

Heb je een navigatiesysteem aan boord, voeg dan de locatie van je vakantieaccommodatie in als persoonlijk Point Of Interest (POI). Op die manier kan je ten allen tijde snel een route uitzetten naar je gelegenheids-thuis. Plan je een verre dagtrip, doe dit dan bij voorkeur op voorhand met behulp van een klassieke papieren landkaart. Op die manier is het makkelijker om afstanden in te schatten en eventueel een traject op te stellen dat je in de meest logische volgorde langs de te bezoeken plaatsen leidt. Merk op dat grote steden ook in het buitenland onder het spitsuur lijden; houdt daarmee dus rekening tijdens weekdagen.

Ben je met meerdere wagens op vakantie, overweeg dan de aanschaf van walkie-talkies zodat er onderweg makkelijk en gratis gecommuniceerd kan worden. Reuzehandig als je plots iets interessant ziet of hoognodig moet. Als alternatief loont het vaak de moeite de roaming tarieven van je mobiele telecommunicatieaanbieder even te controleren: het is niet zelden een pak voordeliger om een lokale SIM kaart te kopen en deze te gebruiken voor je nationale gesprekken, die naar het thuisfront en uiteraard tussen de leden van het reisgezelschap onderling. De thuisblijvers kunnen je dan ook goedkoper contacteren via diensten zoals Skype.

Het is verleidelijk om een raampje of het open dak open te laten staan terwijl de wagen onbeheerd achterblijft als je iets gaat bezoeken. Dat is evenwel een slecht plan, omdat niet alleen toeristen samenhokken op steeds dezelfde parkings - ook mensen met minder vreedzame bedoelingen weten ze maar al te goed liggen. Uiteraard laat je ook hier weer geen waardevolle spullen in de wagen achter. Beter nog dan de klimaatregeling op volle toeren te laten draaien om het interieur af te laten koelen, is meteen vertrekken maar met alle ramen volledig geopend. Na enkele meters is alle warme lucht zo weggeblazen, en krijgt de klimaatregeling het een pak rustiger achteraf. Let ook op waar je parkeert: niet onder harsafscheidende bomen (zoals naaldbomen) bijvoorbeeld, en ook niet onder fruitbomen ... die veel vogels aantrekken met alle gevolgen van dien. Let er ook op dat je steeds je handrem hebt aangehaald, iets wat wel eens vergeten wordt bij moderne auto's waarbij dit elektrisch dient te gebeuren. Zorg er tenslotte voor dat de reservesleutel nooit in de wagen achtergelaten wordt, maar ofwel bij een andere persoon dan de bestuurder blijft, ofwel achtergelaten wordt in de vakantieaccommodatie.

Dien je beroep te doen op medische assistentie tijdens de vakantie, dan dien je doorgaans zelf alle facturen ter plaatste te betalen. Om de sommen achteraf te kunnen terugvorderen van je ziekteverzekering, is het natuurlijk bijzonder belangrijk om alle facturen zorgvuldig bij te houden, liefst in een courante taal zoals het Frans of het Engels. Het is daarbij belangrijk om zo snel mogelijk je ziekenfonds op de hoogte te brengen van de situatie. Dit kan rechtstreeks, maar ook via de Eurocross dienst die altijd bereikbaar is. Het nummer staat op het Eurocross-kaartje dat je bij je ziekenfonds kan aanvragen.


Te onthouden: POI invoeren van je vakantieaccommodatie - landkaart - logisch traject - walkie-talkies - roaming checken - lokale SIM kaart - niet parkeren onder bomen - alle ruiten en dak toe laten - reservesleutel niet in wagen laten - ziekenfonds waarschuwen bij medische verzorging

Geef commentaar
comments by Disqus