Quads, ATV en SSV 16. Accessoires

16. Accessoires
Vergroot foto
Door: BV 30-12-2012

Alhoewel de atv op zichzelf een nuttig en prettig vervoermiddel is, schuilt de ware kracht van het ding in de vele accessoires die er voor voorhanden zijn. Je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat wel een toepassing voor deze vierwieler als je maar het juiste accessoire hebt. Een sleutelrol daarin speelt een behoorlijk banaal ding: de trekhaak. Dankzij de bol die vakkundig achteraan op het onderstel wordt bevestigd, tover je een quad om in een polyvalente en krachtige trekker. Het wordt dan een ideaal voertuig om kleine ladingen hout of zelfs hele stammen uit het bos te trekken, zaadstrooiers hun werk over de velden te laten doen en dergelijke meer. Met een set koffers of rekken vergroot je de capaciteit van je quad, een gewerenhouder is de ideale metgezel tijdens een jachtpartij ... en ga zo maar door.

Het is echter net zo belangrijk, als je de aanschaf van een quad overweegt, om te beseffen wat een quad niet kan. Een atv is geen tractor: hij heeft geen uitgaande as om pompen, sproeiinstallaties of frezen aan te drijven en heeft geen hydraulische installatie om zaken te tillen. Er bestaan weliswaar altijd inventieve knutselaars die hetzelfde effect trachten te bekomen middels een elektrische lier, maar die dingen worden dan zo duur dat je even goed een kleine tractor bij kan kopen. Die heeft bovendien zijn gewicht mee, niet onbelangrijk als je iets wil heffen (met een frontlader bijvoorbeeld).

Niet dat de lier geen nut heeft natuurlijk! Met een stevig exemplaar trek je niet alleen jezelf of kameraden uit benarde situaties, ze kunnen ook erg handig zijn bij het vellen van (slecht overhellende) bomen. Ook bij de montage van een sneeuw- of mestploeg bewijzen ze goede diensten: de lier wordt dan gebruikt om de schop op de juiste hoogte in te stellen. Met kettingen rond de banden kan een quad zo erg goede diensten bewijzen bij lokale sneeuwruimoperaties. Ook andere accessoires zijn het overwegen waard. Er bestaan grofgrasmaaiers, fijngrasmaaiers, sproeiinstallaties, frezen, ploegen en dergelijke speciaal voor quads. Zelfs frontmaaiers met een hefinstallatie zijn te koop. Die hebben natuurlijk wel allemaal hun eigen motor nodig en zijn bijgevolg behoorlijk duur, maar in bepaalde situaties verdienen ze de voorkeur voor een volledig op de taak toegespitst voertuig. Het geringe gewicht van een quad kan immers even goed een voordeel zijn: zo zijn ze minder schadelijk voor de wortels in boom- of wijngaarden bijvoorbeeld, waarbij de oogst in een getrokken aanhanger wordt geladen.

Geef commentaar
comments by Disqus