Helden van het kleine scherm Knight Rider (1982 - 1986)

The Knight Rider (1982 - 1986)
Bekijk 4 foto's
Door: BV 24-03-2013

David Hasselhoff is een steengoede acteur. Tenminste, dat gelooft hij zelf. En dat heeft veel met het succes van Knight Rider te maken. Nochtans was het verhaal van de reeks maar magertjes begonnen. Agent Michael Long wordt tijdens een undercover-operatie neergeschoten en voor dood achtergelaten. Een organisatie van een steenrijke weldoener moeit zich met de zaak en redt de onfortuinlijke jongeman die een kogel in het gezicht kreeg en daardoor onherkenbaar is, zonder uiteraard van z'n goede looks te zijn beroofd. Officieel bestaat Michael Long niet meer. Hij is daarom ideaal gepositioneerd om in naam van de Knight Foundation het kwaad uit de wereld te helpen. En dat moet hij niet helemaal alleen doen, gelukkig. Neen, hij krijgt daarvoor een opgewaardeerde versie van z'n Pontiac Trans Am ter beschikking.

Een auto die denkt, behoorlijk wat karakter heeft, een ongezien arsenaal snufjes aan boord heeft én dan ook nog eens onverwoestbaar is. Wie goed heeft opgelet weet dat K.I.T.T. (van Knight Industries Two Thousand) de échte ster van de show is. Michael laat z'n achternaam vallen en wordt Michael Knight. Officieel houdt hij zich bezig met het uitroeien van kwaad op manieren waar de traditionele ordehandhavers zich niet aan kunnen wagen. Wie dan meteen denkt aan wereldvrede, terrorisme, Russische spionnen (de koude oorlog woei destijds nog hevig) zal teleurgesteld zijn. De Knight Rider houdt zich met veel trivialer zaken bezig. Gelukkig wordt er regelmatig schoon vrouwvolk met omslachtige kapsels aangevoerd. De Knight Rider heeft elke aflevering een andere bijna-affaire (ja, echt waar). In de vier jaar dat de show liep werd er aan Hasselhoff nauwelijks gesleuteld. Maar KITT, de zwarte Trans AM, had ongeveer elke twee afleveringen wat extra snufjes aan boord. Je raakt er op de duur de tel van kwijt.

Ruim dertig jaar na datum zijn de specificaties van de originele K.I.T.T. wat minder exotisch dan destijds. Turbotechnologie en een achttraps versnellingsbak stelde de auto in staat om in 2 seconden naar 100 te accelereren, terwijl in de reeks nog wel enkele andere eigenaardige details onthuld worden. Zo kan het gepantserde koetswerk een temperatuur van 450 graden weerstaan en kan K.I.T.T. met dankzij elektromagnetische vacuümremmen vanaf 112km/u tot stilstand komen in amper 4,25m.

In 2008 en 2009 kreeg de zwarte Trans AM een opvolger in de Knight 3000 van de Amerikaanse televisiezender NBC, een Shelby Mustang, natuurlijk met rode LEDs in de neus. Van die reeks zijn 17 episodes opgenomen. Het was een mager succes in vergelijking met het origineel.

Geef commentaar
comments by Disqus