Helden van het kleine scherm Viper (1994 - 1999)

Viper (1994 - 1999)
Bekijk 3 foto's
Door: BV 25-03-2013

Vipers zijn eigenlijk gifslangen die zowat overal ter wereld voorkomen, met grote holle giftanden en - in bijna alle gevallen - een ruwweg driehoekig gevormde kop. Tegelijk is het de beeltenis en naam die gekoppeld is aan de sportwagen van de Chrysler-group - eerst beschikbaar onder de merknaam Dodge, in Europa een tijdje verkocht als Chrysler, en nu weer ondergebracht onder de monniker SRT (van Street Racing Technology).

Het is ook de naam van eenTV-Reeks waarvan in het totaal vier seizoenen en 78 episodes werden uitgezonden. Een pilootfilm van twee uur werd op 2 januari 1994 voor het eerst uitgezonden, maar zender NBC voerde de serie al in april van datzelfde jaar af. Paramount Domestic Television viste de reeks in 1996 weer op en breidde er nog drie seizoenen aan, al werd van de originele cast slechts één acteur overgehouden.

Erg origineel is het recept niet, en het houdt eigenlijk het midden tussen ‘Batman', ‘Superman' en ‘The Knight Rider'. Een verzonnen stad ‘Metrocity', ergens in Californië ‘in de nabije toekomst' wordt geteisterd door de ene misdaadgolf na de andere. Een door de overheid opgericht superteam met een geheim wapen - de Viper Defender - moet de criminelen steevast een hak zetten. Net zoals K.I.T.T. van The Knight Rider, beschikt de Viper over een hoop hoogtechnologische snufjes. De meest in het oog springende is z'n transformeerbare koetswerk. Een grapje waar de producenten van de reeks best zuinig mee omsprongen. Elke transformatie die in de reeks te zien was, kostte $ 50.000 aan special effects.

In tegenstelling tot de meeste wagens die in TV-reeksen opdraven, is de Viper niet door het productiehuis gebouwd. Chrysler zelf tekende voor de bolide, hongerig naar gratis publiciteit. De eerste drie seizoenen werd gebruik gemaakt van een speciaal gebouwd prototype. Het laatste seizoen draaft een meer ordinair productiemodel op.

En het bleef niet bij de ster van de show. In de pilootfilm, zowel als tijdens verschillende episodes, duiken verschillende prototypes, stijlstudies en ontwikkelingsvoertuigen van de groep op. Kwestie van het rendement ervan ook nog even te verhogen.

Geef commentaar
comments by Disqus