Was je auto als een pro 6. Basis: optionele materialen

6. Basis: optionele materialen
Vergroot foto
Door: BV 06-08-2013

Merk op dat de hogedrukreiniger niet voorkwam in ons lijstje op de vorige pagina, waarin de essentiële benodigdheden voor de wekelijkse wasbeurt werden besproken. Inderdaad, strikt genomen heb je dit apparaat niet nodig, en omdat diens krachtige waterstraal in bepaalde gevallen te agressief werkt op het delicate en erg heterogene oppervlak van onze moderne wagen, laten we het dan ook liever in de hoek staan als het enigszins kan. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen: omstandigheden waarin de hogedrukreiniger wel zijn nut mag bewijzen. We gaan er hier verder op in.

We haalden al de washandschoen, de droogdoek en de emmer aan, maar eigenlijk heb je van elk minstens twee exemplaren nodig. Een in edeler materiaal uitgevoerde washandschoen (schapenwol bijvoorbeeld) voor de lak en een andere voor de velgen en kunststof, die je strikt van elkaar gescheiden houdt. Idem voor de droogdoeken. Maar waarom twee emmers, vraag je je af? Geduld, we bespreken 'de twee-emmer methode' in detail, verder in dit dossier.

Het is belangrijk velg per velg te behandelen, met een aangepaste velgenborstel aan zowel de buiten- als de binnenkant.

De meest verontreinigde onderdelen op je wagen zijn doorgaans de velgen. Ze draaien aan duizelingwekkende snelheden rond op enkele centimeters boven het wegdek en krijgen niet alleen alle vuil dat zich daarop heeft opgehoopt te slikken, maar worden ook van binnenuit bestookt door remstof, een bijzonder abrasief en vooral hardnekkig vastklevend goedje. Om velgen zonder al te veel moeite zuiver te krijgen, bestaan gespecialiseerde sprays die een sterk vuiloplossende en soms zelfs licht bijtende werking hebben. Je wil hiervan absoluut geen spatje op je lak. Het is daarom belangrijk velg per velg te behandelen, met een aangepaste velgenborstel zowel de buiten- als de binnenkant van de velg licht in te schrobben en niet te aarzelen met het wegspoelen van vuil- en detergentresten.

Het allergoedkoopste, en misschien wel handigste attribuut is een eenvoudig stukje tuinslang van een halve meter lang. Voorzie het aan één kant van een klassieke tuinslangkoppeling en een mannetje-mannetje stekker, zodat je het kan aansluiten aan je tuinslang. Waarom dit zo'n nuttige toevoeging is, ontdek je nog.

Geef commentaar
comments by Disqus