Was je auto als een pro 15. Grondig: eerst even dit

15. Grondig: eerst even dit
Vergroot foto
Door: BV 16-08-2013

Het derde deel van ons dossier Auto Wassen beschrijft enkele handelingen die, als je ze maar regelmatig genoeg onderneemt, er voor kunnen zorgen dat de kwaliteit van zowel het in- als exterieur van je wagen een stuk langer bewaard blijft. Niet alle stappen zijn echter altijd noodzakelijk; het hangt er een beetje van af hoe intensief de wagen wordt gebruikt, waar hij 'slaapt' (garage, carport of onder de blote hemel), op welk type wegen er gewoonlijk gereden wordt en hoe zorgzaam je bent met materiële zaken. Nu ja, als je al tot hier bent geraakt in dit dossier, hecht je allicht evenveel belang aan netheid en degelijkheid als wijzelf. Je bent misschien zelfs al een echte 'detailer': dat is een persoon die het wassen en beschermen van zijn wagen heeft verheft van een noodzakelijk kwaad tot een hobby.

Het spreekt vanzelf dat een correct gestalde, weinig rijdende oldtimer minder frequent aandacht behoeft als een dagelijks pendelende, door kinderen als extra speelkamer gebruikte buitenslaper, om het met een voorbeeld te stellen. In dat laatste geval kan een grondige onderhoudsbeurt wat vaker dan tweemaal per jaar nodig zijn, maar in regel spreken we dus voortaan van een halfjaarlijks ritueel. Net voor de winter zijn er immers een paar aandachtspunten die een stukje van je tijd verdienen; en ook net na de winter schreeuwen enkele onderdelen van je wagen om een dringende opfrisbeurt.

Daarmee geven we ook meteen mee wanneer je die grondige kuisbeurt best inplant: eind september - begin oktober voor de winterbeurt, en eind april - begin mei voor de zomerbeurt. Als je - zoals wij - graag zelf de winterbanden wisselt voor de zomerbanden en vice versa, is dit tevens een geschikt moment om beide zaken te combineren (en van de gelegenheid gebruik te maken om het gedemonteerde setje velgen netjes gereinigd op te bergen!). Want vergis je niet, voor deze grondige kuisbeurt trek je minstens een volledige dag uit. Kies een droge, lichtbewolkte dag uit, logeer de kinderen bij de grootouders, zet de wekker gelijk met het eerste daglicht: en we beginnen eraan.

Zoals reeds gesteld begint de grondige wasbeurt altijd met een gewone wasbeurt, zoals beschreven in deel twee van dit dossier. We leggen in de volgende pagina's uit welke stappen je bijkomstig kan ondernemen om de wagen grondiger te reinigen en te beschermen. In tegenstelling tot de frequente wasbeurt, zijn de hierna beschreven stappen niet noodzakelijk allemaal verplicht, laat staan chronologisch uit te voeren. Sommige stappen dien je in te lassen tijdens of zelfs voor de frequente wasbeurt. In de veronderstelling dat de winter net achter de rug is, of je een leuk tweedehandsje aan het opfrissen bent, begin je best met de onderkant.

Geef commentaar
comments by Disqus