Was je auto als een pro 22. Grondig: rubber, metaal en kunststof

22. Grondig: rubber, metaal en kunststof
Vergroot foto
Door: BV 16-08-2013

Laten we beginnen bij de banden. Zoals bij alle in dit dossier vermelde produkten geldt dat je doorgaans krijgt waarvoor je betaald. Een goedkoop bandenschuim maakt de flanken van de banden weliswaar diepzwart, maar is niet bestand tegen de weersinvloeden waardoor de mooie look een heel erg tijdelijk karakter krijgt. Goede bandenschuimen en bandenpasta's zorgen ervoor dat de mooie, contrastrijke glans veel langer intact blijft. De sprays zijn het handigst: je hoeft ze alleen maar te vernevelen op de flank. Vergeet niet je (net gewaxte!) velgen meteen te reinigen waar het produkt te ver is uitgespreid.

We hebben tijdens de frequente wasbeurt al aandacht gehad voor de reiniging van de rubbers, maar in deze fase is het interessant om ze bijkomend te voeden. Rubber kan namelijk net zoals leer uitdrogen en barsten gaan vertonen, waaronder de geluidsfilterende en waterafsluitende eigenschappen kunnen lijden. We gebruiken alweer een specifiek product, doorgaans in sprayvorm, om de rubbers in te spuiten en naderhand licht in te werken met een doek.

Een blinkend chromen stuk vol krassen, daar wordt niemand vrolijk van.

Vaak is dit product eveneens geschikt om kunstof onderdelen, zoals beschermstrips op deuren, onder bumpers en flanken en dergelijke mee in te smeren. Hierdoor krijgen doffe, wit aangeslagen zwarte kunststof onderdelen hun milde satijnglans terug en genieten ze bescherming tegen de weersinvloeden, net zoals bij een waxbeurt. Herhaling kan nodig zijn bij langdurige verwaarlozing.

Metalen onderdelen, zoals verchroomde of gepolierde roestvrij stalen uitlaatsierstukken en verchroomde kunststof sierlijsten reinig je het liefst met een gewone microvezeldoek. Je kan ze, eens gezuiverd, meestal gewoon meewaxen zodat ze eveneens beschermd worden tegen de elementen. Om een perfect glanzend resultaat te krijgen of erg verontreinigde onderdelen (zoals uitlaten) netjes te krijgen zonder krassen te veroorzaken, gebruik je best een weinig schurende metaalpolijstpasta. En alweer: probeer het altijd eerst even uit. Een blinkend chromen stuk vol krassen, daar wordt niemand vrolijk van. Tijd om even alles op een rijtje te zetten nu.

Geef commentaar
comments by Disqus