Road trip: Route 66 Lebanon MO

Bekijk 21 foto's
Door: BV 21-06-2014

Lebanon aan de Route 66 in Missouri telt met moeite 14.000 inwoners. En al in 1957 werd naast de historische tweevaksweg een snelweg met vier rijstroken geparkeerd. Maar het dorpje is nog steeds een geliefde stopplaats. En voor adepten die hun blik op de dubbele zes gericht hebben is het er één die je niet mag overslaan. Omwille van het Munger Moss Motel - één van de meest historische slaapplaatsen - waar je je kan onderdompelen in de sfeer van weleer.

Munger Moss

De geschiedenis van het Munger Moss-motel begon al in de jaren dertig, toen zelfs nog langs een ander tracé. Daar baatte een koppel (met de achternamen Munger en Moss) een succesvolle eettent uit die - zoals zowat heel de Midwest - gespecialiseerd was in barbecue. Toen het tracé werd verlegd, ging de zaak mee en werd er onder meer een tankstation aan toegevoegd. Eerst kreeg het vrijstaande kamers met carports ertussen, later werd die ruimte ook opgevuld. Maar het Munger Moss Motel stond en staat vooral bekend om z’n uithangbord met neonverlichting. Het is veelvuldig uitgeroepen tot het mooiste van de ganse Route 66 en zelfs als enkele letters nood hebben aan herstelling is gemakkelijk te zien waarom.

Bob & Ramona

Munger Moss

Het mooiste neonbord van de ganse Route 66. In 2011 werd het gerestaureerd met meer dan $ 11.000 subsidie.

Al meer dan drie decennia wordt het Munger Moss Motel uitgebaat door Bob & Ramona Lehman. Die houden de plaats netjes, maar authentiek. In de zomer wordt je er 's avonds verwelkomt bij een buitenkachel, terwijl een airco de binnenkant van de kamers probeert te verkoelen. Het kantoortje is volgestouwd met oude speelgoedvrachtwagens. Het koppel beweert dat die vooral goed zijn om het ijs te breken, maar Bob weet toch maar netjes van elk stuk waar en wanneer hij het op de kop getikt heeft. Jongens en hun speelgoed, grapt Ramona - die overigens uren kan (en zal) vertellen over de belevenissen op en rond Route 66. Een beetje als een wandelende encyclopedie. De kamers beschrijven we als karaktervol - en wie wil kan er ook uitkijken naar thematische kamers. Zo is er ook één die volhangt met foto's en tekeningen van Ford Mustangs.

I44-Speedway

Werk je reisplan zo uit dat je Lebanon aandoet op een zaterdag en de liefhebber van rubberrook en benzinedampen, kan er nog terecht voor een extra traktatie. Op de I44-Speedway (genoemd naar de snelweg, ook al ligt de toegang op de oude Route 66) kan je immers aanschuiven voor een avondvullend programma van verschillende lokale Nascar-klassen. De grote helden zal je er niet treffen, maar de kleurrijke sfeer van het Nascarcircuit eens te meer. En er wordt gestreden op het scherp van de snee. Ook nog een prettig detail - de I44-Speedway was een cadeautje van een vader voor z’n twee dochters. Die hebben we trouwens ontmoet - inmiddels erg sympathieke ondernemende dames - en ze zijn er nog altijd erg blij mee.

Geef commentaar
comments by Disqus