Road trip: Route 66 Joplin MO naar El Reno OK

Bekijk 22 foto's
Door: BV 09-07-2014

Meer dan 1.000km hebben we al achter de kiezen sinds onze Ford Mustang 5.0 in Chicago voorbij het startbord van de Route 66 reed. Maar de teller met Staten staat nog steeds op twee - Illinois en Missouri. Tegen het eind van dit item is dat aantal echter verdubbeld. Kansas hoeft immers niet meer dan een half uur in beslag te nemen. Als je niet stopt tenminste.

Cyrus Avery

Cyrus Avery

Of 'The Father of Route 66'. De chauvinistische sloeber heeft een standbeeld, in Tulsa.

De Route 66 kronkelt zich exact 13 mijlen door Kansas, in de Zuid-Oostelijke hoek van de Amerikaanse staat. Dat was nochtans niet het plan. Tijdens vroege discussies over de loop van de cruciale verbindingsweg, waren heel wat meer mijlen door het zacht glooiende landschap van de ruim 211.000 vierkante kilometer grote staat gepland. Maar dat was voor ingenieur Cyrus Avery z’n zeg kreeg over het tracé. Cyrus was dan wel van Pennsylvania, maar hij had naam (en aanzienlijke rijkdom) voor zichzelf vergaard in Oklahoma. Enig chauvinisme was de man niet vreemd - daarom loopt de Route 66 ruim 600km over dat grondgebied. Avery zelf had in Tulsa toevallig ook een stuk land liggen waarlangs plots heel wat reizigers kwamen. Hij bouwde er onder meer een Motel en een Restaurant op. Avery's Corner, werd het algauw genoemd. En Cyrus zelf staat nog steeds te boek als de 'Father of Route 66'.

Galena

In Kansas is Galena het enige stoppunt van belang, maar het is dan wel meteen charmant. En de inwoners weten de aanwezigheid van de weg behoorlijk in hun voordeel te buigen, ook al is duidelijk dat armoede er (letterlijk) om de hoek loert. Vier vrouwen, toepasselijk bekend als ‘Four Women on the Route 66’ zetten er zich in het bijzonder in voor de restauratie van enkele historische panden. Ze herstelden al een tankstation en winkel tot glorie.

Cars

Door Galena geraken we niet zonder het over de Disney & Pixar animatieklassieker te hebben. Dat komt omdat nogal wat gebouwen van het fictieve stadje Radiator Springs gebaseerd zijn op panden in Galena. Het zal dan ook niet verbazen dat er bij het tankstation van Four Women on the Route 66 een takelwagen uit 1951 staat die als twee druppels water lijkt op Tow Mater. Onze Mustang heeft er zelfs een smakkerd van gekregen. Als geluksbrenger voor de rest van de reis blijkbaar…

Daar is Jesse James weer

De bandiet Jesse James dook al eens op ons traject op. Tussen St-Louis en Lebanon om exact te zijn, bij de Meramec-grotten. Die worden immers aangekondigd als de plaats waar heerschap James zich bij voorkeur verschool. Dat de historische fundering voor die claim gammel is, hebben we reeds verklapt. Dat Jesse James en z’n schietgrage bende in 1876 Baxter Springs, ook nog in Kansas, aandeden is wel helemaal juist. Ze overvielen er toen een bank, in een gebouw dat tegenwoordig dienst doet als Bed & Breakfast.

Oklahoma binnen

In Oklahoma liggen grote stukken Route 66 tegenwoordig onder het beton van de Interstate 40. Rond de grote steden Tulsa (300.000+ inwoners) en Oklahoma City (500.000+ inwoners) zijn dat betonvlakten van makkelijk zes rijstroken in elke richting. En dat terwijl de Route 66 in het dorpje Miami, net binnen de staatsgrenzen van Oklahoma, slechts 2,7m is van kant tot kant. Smaller wordt de weg nooit.

Ironisch genoeg zorgt het succes van de regio (ooit gestuwd door de olie-industrie) ervoor dat heel wat van de restanten van de oude 66 hier verdwenen zijn. We pikken daarom pas terug in bij El Reno. Een stadje met minder dan 20.000 inwoners dat ons met de traditionele portie muurschilderingen verwelkomd tussen de buien door.

Geef commentaar
comments by Disqus