Road trip: Route 66 Halverwege!

Bekijk 47 foto's
Door: BV 29-07-2014

Net voorbij (naar Amerikaanse normen - dus toch gauw 65km) The Cadillac Ranch, ligt het onooglijke gehucht Adrian. Het telt niet eens 150 inwoners, maar het is een verplichte stopplaats voor Route 66-reizigers. Net als het overgrote deel van Texas, ligt de ’66’ hier onder het beton van de snelweg, maar daar waar de historische route de dorpjes doorkruiste, kan je het originele asfalt vinden. Adrian werkte zich naar de top van de to-do-lijst door zichzelf uit te roepen tot het midden van de Route 66. Een claim die ‘ongeveer’ juist zal zijn, doch niet te verifiëren is. De Route 66 wijzigde zo vaak van tracé…

Mustangliefhebber

Al sinds 1928 is er in Adrian een café. Het wisselde enkele keren van naam, maar tegenwoordig staat het bekend als het Midpoint Café. Het etablissement diende als inspiratie voor Flo’s V-8 Cafe in de Disney-Pixar animatieklassieker Cars en de voormalige eigenares Fran Hauser stond zelfs model voor het personage Flo. Tegenwoordig wordt het Café gerund door Dennis Purschwitz, die er nog steeds ‘beroemde’ taarten (die voor de Europese smaakpappillen bizar aandoen) serveert in een erg typisch kader. De nieuwe eigenaar heeft ook wat met de Mustang, waardoor ons vervoermiddel - zoals zo vaak tijdens deze trip - meteen ijsbreker speelde. Binnen vijf minuten kregen we foto’s te zien van de klassieke exemplaren (waaronder een 1964,5 Coupé) die Dennis zelf koestert.

New Mexico

Als we het bord aan het MidPoint Café geloven, hebben we er inmiddels 1139 mijl of 1.822km opzitten en hebben er nog net zo veel te gaan voor we het eindbord op de pier van Santa Monica bereiken. Net voorbij Adrian rij je de staat New Mexico binnen. Dat kan je zoals 99,9% van de reizigers doen op de hierboven reeds vermelde ‘interstate’, of je kan de originele weg nemen die je best omschrijft als vooral geschikt voor de meer fanatieke 66’er: het stuk heeft nog nooit asfalt gezien, tegenwoordig kom je er geen levende ziel meer tegen en de temperaturen overdag klimmen vlot richting 40°. Maar je ruikt er wel de geur van het avontuur.

De weg naar Santa Fé

Heel wat Route 66’ers zien af van de bijna 200km lange omweg naar Santa Fé - de hoofdstad van New Mexico en één van de oudste nederzettingen van het continent. Die stad lag immers maar van 1926 tot 1937 op het tracé van de route. Ze werd vervolgens geschrapt omdat de weg als te gevaarlijk en te zwaar (voor de auto’s van die tijd) werd beschouwd. Wij zetten Santa Fé echter met stip op de lijst van plaatsen die je moet gezien hebben. In een volgende aflevering… Voor je er bent kom je nog onder meer Tucumcari (met een oude handelspost in de vorm van een wigwam en het bekende Blue Swallow Motel) en Santa Rosa (nog maar eens een Route 66-museum) voorbij.

Geef commentaar
comments by Disqus