14 dingen die in elke auto thuishoren

EHBO-kit, gevarendriehoek, brandblusapparaat en een fluohesje behoren tot de verplichte uitrusting van elk voertuig. Maar er zijn ook andere nuttige voorwerpen die elke automobilist in zijn auto zou moeten hebben liggen. Vaak doe je er niet alleen jezelf een plezier mee, maar ook de andere weggebruikers.

EHBO-kit

De meeste automobilisten weten dat er een EHBO-kit in hun auto ligt en dat die wettelijk verplicht is. Wat ze echter vaak niet weten is dat hun verbanddoos maar enkele jaren geldig is. Controleer de inhoud dus regelmatig en let op de vervaldatum van het materiaal.

Gevarendriehoek

Ook die behoort tot de wettelijke kit. Bij een ongeval of pech: Plaats de gevarendriehoek op voldoende afstand tot de auto. Op de autosnelweg is dat 100m, in de bebouwde kom 30m (indien dit niet mogelijk is mag het dichter) en op andere wegen 30m voor het voertuig.

Brandblustoestel

Let op dat de geldigheidsdatum van het toestel niet overschreden is en ook mag de verzegeling niet verbroken zijn.

Fluohesje

Staat je auto in panne of heb je een ongeval en kom je zo noodgedwongen ergens terecht waar je niet mag stoppen of parkeren (bijvoorbeeld op de rijbaan of pechstrook) dan moet de bestuurder een veiligheidsjasje dragen zodra die het voertuig verlaat. Let wel deze regel geldt niet voor de passagiers en ook niet op plaatsen waar je mag parkeren.

Werkhandschoenen

Handig bij het banden wisselen en als je eens onder de motorkap moet zijn om je handen tegen vuil en verwondingen te beschermen.

Parkeerschijf

Ben je verzot op Hello Kitty en heb je dus een roze parkeerschijf? Niet doen! Parkeerschijven moeten blauw zijn. Je mag trouwens altijd afronden naar het eerstvolgende hele of halve uur. Parkeer je om 12.05 uur, dan duid je 12.30 uur aan.

Motorolie

De constructeurs zijn het erover eens: een auto mag tot één liter olie per 1.000 kilometer verbruiken. Heb je pech en rijd je met een van die oliedrinkers dan zet je best een fles motorolie in de kofferbak, want als je de olie onderweg in het tankstation moet kopen, zal het je twee keer zo veel kosten.

Sleepkabel

Het is nooit leuk om in panne te staan. Dop je graag je graag je eigen boontjes en doe je dus liever niet een beroep op de pechverhelping dan bieden sleepkabels een uitkomst om je auto snel bij een garage te krijgen.

Startkabels

Voor als je (in de koude) eens zonder energie in de batterij komt te zitten.

Bandenspanningsmeter

Een klein hebbeding met een hoge praktische waarde. Een bandenspanningsmeter helpt je een rit naar het tankstation te besparen en is altijd en overal inzetbaar.

Zaklamp

Handig als je ’s nachts een lekke band hebt. Nog handiger is een hoofdlamp dan heb je geen assistentie nodig bij het verwisselen van een band.

Spons

Eerste hulp in het geval van slecht zicht als gevolg van beslagen ramen. Een spons of reinigingsdoekje voor de ruiten heb je best altijd aan boord.

Deken

Als je bij temperaturen onder nul in een ellenlange file belandt, zal je maar wat blij zijn dat er ergens in de auto een dekentje of fleece ligt.

Krabber

Ook handig bij een winterpiek. Elke ijskrabber is beter dan dat je moet improviseren met een cd-doosje. Maak het jezelf nog makkelijker en zorg dat je ook een spuitbus ruitenontdooier bij de hand hebt.

Geef commentaar
comments by Disqus