Komt Opel in handen van PSA Peugeot Citroën?

Vergroot foto
Door: BV 14-02-2017

Er was een tijd dat General Motors openlijk op zoek was naar een overnemer voor Opel. Onderdelenfabrikant Magna Steyr was geïnteresseerd, maar die deal ging niet door. Inmiddels is het Duitse merk druk doende met het grootste modellenoffensief uit z’n geschiedenis. Het zag er dus naar uit dat de Amerikanen inmiddels, na de terugtrekking van Chevrolet in Europa, weer volop geloofden in een toekomst voor het oude Germaanse merk. Maar er werd achter de schermen in het grootste geheim onderhandeld met PSA Peugeot Citroën. Die besprekingen zijn nu uitgelekt, op het moment dat de partijen erg dicht bij een overeenkomst zijn.

Schaalvergroting

PSA aast op Opel om dat het de vruchten van een schaalvergroting wil plukken. Samen met Citroën, Peugeot, DS en de Britse dochteronderneming Vauxhall zou het bedrijf in Europa een marktaandeel van 16% hebben. Bovendien zijn de Fransen geïnteresseerd in de elektrische technologie van GM. Toegang tot die kennisbank hoort volgens de ingewijden die het mogelijke nakende akkoord lekten bij de deal. Alles alles vlot verloopt kan de deal over luttele weken rond zijn.

Update

Opel heeft inmiddels de besprekingen bevestigd. Het zegt "Sinds 2012 hebben General Motors en PSA Group een alliantie doorgevoerd, die tot op heden drie projecten in Europa omvat en substantiële synergiën voor de twee groepen genereert. Binnen dit kader onderzoeken General Motors en PSA Group eveneens geregeld de mogelijkheden voor bijkomende uitbreiding en samenwerking. PSA Group en General Motors bevestigen dat zij een groot aantal strategische initiatieven bestuderen die erop gericht zijn de winstgevendheid en de operationele efficiëntie te verbeteren, met inbegrip van een mogelijke overname van Opel/Vauxhall door PSA. Er is geen garantie dat een akkoord zal bereikt worden."

Geef commentaar
comments by Disqus