Lancia Delta S4 Stradale kost een half miljoen

Bekijk 18 foto's
Door: BV 27-11-2017

Afgelopen zomer gingen bij veilinghuis Bonhams enkele mytische rallywagens onder de hamer, waaronder een Lancia Delta S4 Stradale. Die ging € 370.000. Vergis je niet, ondanks de gelijkenissen heeft die alleen een deel van de naam gemeen met de Delta Intégrale. En in tegenstelling tot z’n wat docielere naamgenoot, kan je er bijna nooit één op de kop tikken. Maar je hebt nu voor de tweede keer op een jaar tijd, een kansje. Als je er tenminste voldoende geld tegen wil gooien.

Gehomologeerd voor de weg

Deze Delta S4 Stradale van 1985 zag op slechts 200 exemplaren het levenslicht. Dat moest destijds om ermee uit te mogen komen in Group B van het rallykampioenschap. Hij heeft dezelfde genen, maar viel een pak minder explosief uit.

Onder de kap zit een 1.8l viercilinder die leeft in een buizenchassis en permanente vierwielaandrijving krijgt om z’n vermogen in beweging om te zetten. Maar die Stradale moest het stellen met 250pk. Natuurlijk niet niks, maar verre van de 600pk van het racemonster.

De prestaties zijn best aardig. Hij hoeft zich ook vandaag niet te schamen voor een acceleratietijd van 6 seconden en een top van 225km/u. Maar het rallymonders… dat reeds al 100km/u (op gravel!) na 2,3 tellen.

Zo goed als nieuw

Je zal naar schatting een half miljoen euro moeten ophoesten als je dit exemplaar hebben wil. Flink wat meer dan dat van afgelopen zomer. Maar dat komt omdat deze nog zo goed als nieuw is. Amper 784km staan op de teller. En Massimo Biasion, alias Miki Biasion, heeft er z’n handtekening op gezet. Laat dat nu de dubbele wereldkampioen rally (1988 - 1989) zijn. Titels die hij haalde aan het stuur van het Lancia Delta.


Geef commentaar
comments by Disqus