The Grand Tour seizoen 4: vooral roadtrips

Vergroot foto
Door: BV 19-12-2018

Er gaan al geruchten over een vierde seizoen van ‘The Grand Tour’ sinds het begin van het jaar. De fans van Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond mogen zich alvast in de handen wrijven want Amazon Prime heeft nu ook zelf het vierde seizoen van de succesvolle TopGear-concurrent bevestigd. Er wordt wel gekozen voor een ander format. De enorme studiotent is niet meer van de partij. Het olijke trio kiest in plaats daarvan voor een reeks roadtrips. Die moeten het gevoel van de TopGear-specials van weleer opwekken.

Ja, daar is TopGear weer

Laten we eerlijk zijn, The Grand Tour is een doorslag van TopGear. De tests van droomauto’s, veelal nationale (Britse) beroemdheden die tegen de klok een rondje over een circuit rijden, wat grappige studiocommentaar en roadtrips. Het is allemaal het DNA van TopGear. Dat stond niet voor niets als jaren aan wereldwijde top van de non-fictieprogramma’s. Maar Amazon wil nu met de Grand Tour nog wat breder gaan…

Volgens de marketingguru’s bij Amazon is de entertainmentwaarde van een reeks roadtrips hoger dan die van een conventionele The Grand Tour. Het is meer entertainment dan een autoprogramma. En daarom spreekt die een breder publiek aan. Dat bredere publiek brengt dan weer meer geld in het laadje. Bovendien heeft Amazon het kijkcijferkanon nodig.

Platformoorlog

Er wordt een stevig robbertje om de consument gevochten tussen de verschillende streamingplatforms. Netflix, HBO en Amazon. Volgend jaar komen Disney (de eigenaar van onder meer Star Wars, en Marvel) en Warner zich ook moeien. The Grand Tour is voor Amazon een flinke troefkaart. Ze kost weliswaar $ 5 miljoen dollar per aflevering, maar Amazon wil ze niet kwijt. Daarom komen er nog minstens 2 seizoenen. Ja twee. Het derde seizoen is weliswaar ingeblikt, maar het wordt pas op 18 januari 2019 op Amazon Prime uitgegeven.

Geef commentaar
comments by Disqus