Hyundai bouwt EV’s in Indonesië

Vergroot foto
Door: BV 24-12-2018

Hyundai investeert niet minder dan $ 880 miljoen in een nieuwe fabriek in Indonesië. Die zal een capaciteit hebben van 250.000 auto’s op jaarbasis. Iets meer dan de helft daarvan zal bestemd zijn voor de export. Vooral naar andere landen in Zuidoost-Azië en Australië. Europa zal naar alle waarschijnlijkheid niet beleverd worden vanuit de nieuwe productiefaciliteit.

Meer aandeel in Zuidoost-Azië

Het bedrijf hoopt met de investering in Indonesië ook z’n greep op de lokale markt te vergroten. Rivaal Toyota verkoopt daar jaarlijks honderdduizenden auto’s terwijl de Zuid-Koreanen er nauwelijks aan de bak komen.

Minder afhankelijk van China

De fabriek moet ook meteen de afhankelijk van Hyundai van z’n Chinese faciliteiten reduceren. Jarenlang vielen automerken over elkaar heen in een poging om zo snel mogelijk zo veel mogelijk productiecapaciteit in China op te bouwen, maar recente handelsspanningen zorgen voor een wijziging in die strategie.

Lagere logistieke kost

Tenslotte heeft Indonesië grote ertsvoorraden, onder meer van nikkel. Dat is een essentieel ingrediënt voor de productie van accu’s van elektrische auto’s. Het is veeleer regel dan uitzondering dat de verschillende ertsen en grondstoffen die nodig zijn voor de productie van de grote, zware accu’s van EV’s over enorme afstanden vervoerd moeten worden. Ze doen daarmee latere voordelen in een lagere uitstoot teniet. Ze dichter bij de mijnen al verwerken reduceert natuurlijk ook de kostprijs van het eindproduct.

Geef commentaar
comments by Disqus