Unieke McLaren P1 GTR eert Ayrton Senna

Bekijk 7 foto's
Door: BV 29-12-2018

Het is dertig jaar geleden dat Ayrton Senna zijn eerste F1-wereldtitel pakte. Dat mag gerust even in de verf gezet worden. En daarom bouwde McLaren Special Operations (MSO) een speciale auto, helemaal in de kleuren van de winnende F1-bolide. Alleen… er komt een McLaren Senna aan en deze speciale creatie is gebaseerd op… de McLaren P1 GTR?! Verwarrend. Vooral omdat op dit model her en der ‘Senna’-logo’s zijn aangebracht.

Drie jaar bouwen

Dat de Senna niet als basis voor het project werd gebruikt, heeft wellicht te maken met de duurtijd. Er werd zo maar eventjes drie jaar gewerkt aan het project. Het aanbrengen van het lakwerk, met de rood-wit-zwarte ‘barcode’ (de kleuren die het traditionele Marlboro-opschrift in de F1 verving als gevolg van aangescherpte sponsorregels) alleen al duurde 800 uur. De stoelen zijn wél al die van de Senna. Die waren nog lichter dan die in de P1.

Op de neus staat het getal 12, het nummer van Senna tijdens het F1-seizoen van 1988. Andere optische herkenningspunten zijn '30th anniversary’, erekransen achter de rijruiten, de Braziliaanse vlag op de portieren en de slogan ‘Driven tot Perfection’. En ook aan de techniek werd een heel klein beetje gerommeld. Zo heeft de motor een hitteschild in 24-karaats goud.

Koosnaam

Met de instemming van de familie Senna (vermoedelijk in ruil voor een dikke cheque) draagt deze jubileum-GTR de naam Beco. Dat is de koosnaam die Ayrton van zijn ouders kreeg.

Geef commentaar
comments by Disqus