Range Rover Sentinel lust zo veel kogels als benzine

Bekijk 9 foto's
Door: BV 04-03-2019

Dictators, andere regeringsleiders en diplomaten opgelet: er is een nieuwe gepantserde Range Rover. Die heet weerom Sentinel en kan nog altijd erg eufemistisch gerformuleerde ‘invloeden van buitenaf” weerstaan volgens VR8 of PSA 300-niveau. Nu zegt dat op zich nogal weinig, en daarom gingen we even na wat dat precies inhoudt. Het komt erop neer dat je je om schoten met een AK-47 geen zorgen moet maken. En ook niet om een granaatje. Om de passagiers ten allen tijde comfortabel te laten zitten, zijn er overigens nieuwe zetels. Veiligheid hoeft niet ten koste te gaan van het comfort.

Groot en zwaar

De tot 39mm grote kogels van zo’n Russisch schietijzer buiten houden, is geen kleine klus. Daarvoor heb je héél veel gelagerd glas en staal nodig. Daardoor weegt de Range Rover Sentinel ook meteen een heftige 4,4 ton. Maar hij kan nu wel beter uit de voeten, dankzij een nieuwe 5-liter V8 met compressor. Die wekt 380pk op, wat 40pk meer is dan in de vorige versterkte Range.

Hele sloten benzine

Zonder versterkte ophanging zou het model niet kunnen rijden. En in de 20-duims wielen (met banden die nog 50km ver kunnen gereden worden, ook wanneer ze aan stukken worden geschoten) zitten grotere remmen. De prestaties zijn goed. In z’n segment tenminste. De Sentinel gaat naar 100km/u in 9,3 seconden en haalt een top van 193km/u. Je kan er donder op zeggen dat die achtcilinder zelfs bij een rustige rijstijl hele sloten benzine nodig heeft om dat gewicht in beweging te houden. Hoe zit dat dan met CO2 en toekomstige uitstootnormen? Ach, daar zullen de politici zichzelf wel een uitzondering op schrijven zeker?

Geef commentaar
comments by Disqus