2 Aston Martin Zagato in 1 pakket voor maar € 7 miljoen

Bekijk 4 foto's
Door: BV 26-03-2019

Een beetje automerk kijkt niet alleen vooruit, maar ook ten gepaste tijde eens achteruit. Daar kennen ze bij Aston Martin wel wat van. Ze laten er geen kans liggen om eens een speciale uitgave te maken. Dat brengt geld in het laadje en dat kunnen ze daar in Engeland goed gebruiken. Ditmaal wordt stilgestaan bij het honderdjarige bestaan van Zagato. Ter ere daarvan presenteert Aston Martin de DBZ Centenary Collection.

Centenary Collection

‘Collection', inderdaad. Want voor luttele som van 7 miljoen euro, exclusief belastingen, krijg je niet één, maar twee verjaardagscadeautjes: de DB4 GT Zagato Continuation en de DBS GT Zagato. Aston Martin bouwt ze in een oplage van negentien stuks, omdat van de allereerste DB4 GT Zagato tussen 1960 en 1963 ook maar negentien exemplaren zijn geproduceerd. Later kwamen daar nog vier Sanction II Zagato's (1988) en twee Sanction III Zagato's (2000) bij.

Wachten in twee tijden

De 'nieuwe' DB4 GT Zagato Continuations zullen al voor het eind van het jaar bij klanten zijn. Daarna moeten de gelukkigen nog een jaar wachten op de DBS GT Zagato, die uiteraard is gebaseerd op de DBS Superleggera. Hij krijgt een typisch Zagato-design, met een double-bubble-dak en een achterzijde die wat weg heeft van de Vanquish Zagato, waarvan in de afgelopen jaren vier uitvoeringen zijn gepresenteerd: de coupé, Volante, Speedster en Shooting Brake. Maar je moet de Britten voorlopig wel op hun woord geloven. Er zijn nu nog alleen maar schetsen.

Heel veel speciale Aston Martins

De samenwerking tussen Aston Martin en Zagato begon zo'n zestig jaar geleden met de DB4 GT Zagato. Daarna sloegen de twee de handen ineen voor de V8 Zagato (1986 – 1990), DB7 Zagato (2002 – 2003), DB AR 1 (2003 – 2004) en V12 Zagato (2012). Ter ere van zijn eigen honderdjarige bestaan onthulde Aston Martin in 2013 de door Zagato getekende DB9 Spyder Centennial en DBS Coupé Centennial. Een jaar later volgde de Virage Shooting Brake.

Geef commentaar
comments by Disqus