Rupsbanden voor nieuwe Dacia Duster

Vergroot foto
Door: BV 30-06-2019

De tweede generatie van de Dacia Duster is intussen al even op de markt. Net als bij de eerste uitvoering is het een goedkope manier om je een SUV aan te schaffen. Die blijkt dan ook nog (zie de test hier) verrassend goed met een slechte ondergrond om te kunnen. Maar het échte ruige werk - daar moet hij natuurlijk wel verstek voor laten gaan. Tenzij je een Duster koopt met rupsbanden in plaats van wielen. En dat kan.

Een meerprijs van € 11.000

De Dacia Duster die je op de foto ziet, werd oorspronkelijk gebouwd voor de Roemeense gendarmerie. Die hebben blijkbaar nood aan een voertuig dat extreem terrein kan overwinnen. Het bedrijf ACF Track deed de ontwikkeling op verzoek van de politie.

De ordediensten claimen echter niet het alleenrecht op de technologie. ACF Track levert die aan eenieder die er baat bij denkt te hebben. Het ziet vooral toepassingen in de landbouw, uitzonderlijk vervoer, andere hulpdiensten en off-roadliefhebbers. De rupsen vergen geen permanente aanpassing. Op ongeveer een uur tijd wissel je ze met de wielen. De kostprijs is aanzienlijk - zo’n € 11.000. Bijna zo veel als een instap-Duster, maar nog altijd een pak minder dan een echte zware terreinwagen als een Toyota Land-Cruiser of Land Rover Discovery.

Nadelen

Tracks gaan niet zo lang mee als gewone banden en je moet je beperken tot lage snelheden. In Roemenië mag je op de openbare weg niet sneller dan 60km/u en het bedrijf laat weten dat hogere snelheden ook waar toegelaten niét aangewezen zijn. De rupsen werken ook alleen wanneer ze op aangedreven wielen gemonteerd worden. Je zal dus moeten investeren in een Tce 124 4WD of de Dci 110 4WD.