100 auto’s in beslag genomen wegens racen… op onbegrensde Autobahn

Vergroot foto
Door: BV 04-05-2019

Afgelopen week startte een auto-evenement van een week, Eurorally, in de Noorse hoofdstad Oslo. Honderden autoliefhebbers doen een roadtrip naar Praag waar ze morgen, 5 mei, horen aan te komen. Maar in Duitsland kwam het tot een conflict met de Duitse politie. Die nam zo maar eventjes 107 auto’s in beslag.

Ben je verplicht om alleen snel te rijden?

De politie onderschepte de auto’s op de A20 nabij de Duitse stad Wismar. Alle voertuigen werden in beslag genomen en de inzittenden werden gearresteerd. De verdenking: het houden van een illegale race. De politie was getipt door verschillende andere weggebruikers die het hadden over ‘een grote groep sportwagens’ die erg snel reed.

Wat de zaak ingewikkeld maakt, is dat de groep werd onderschept op een stuk Autobahn waar geen snelheidsbeperking geldt. Dat de auto’s in kwestie elders te hard zouden hebben gereden, wordt nergens beweerd. De aantijging is dan ook niet dat de bestuurders te hard gingen. Er wordt beweerd dat ze om ter hardst gingen. Het eerste is uitgesloten gezien de afwezigheid van een snelheidslimiet, het tweede is erg moeilijk aan te tonen.

Druppelen

Inmiddels heffen de autoriteiten het beslag druppelsgewijs op. Elk uur mogen er vier deelnemers vertrekken. Dat betekent dat de meesten het feestje bij de aankomst zullen missen. In Duitsland is er inmiddels een discussie over de Eurorally. De Duitse overheid meent te kunnen stellen dat de ganse organisatie illegaal is omwille van het competitie-aspect. Eurorally zegt dan weer expliciet op haar website dat er géén competitie-aspect aan de deelname verbonden is, maar dat belet bestuurders van krachtige auto’s natuurlijk niet om (in dit geval) waar toegelaten, te bekijken hoe hard hun machine kan.

Geef commentaar
comments by Disqus