Zelfrijdende Volvo Vera sleept containers in Zweden

Bekijk 5 foto's
Door: BV 18-06-2018

Vera is het zelfrijdende project van Volvo Trucks. Het gaat om een trekker zonder cabine. Die heb je immers nergens voor nodig als er toch geen chauffeur is.

Elektrische trekker

De elektrische trekker is ontwikkeld om in een gecontroleerde omgeving te functioneren. Met vrij verkeer kan het systeem niet om. Maar in een afgebakend terrein moet de eenheid perfect kunnen functioneren. Je moet Vera dan ook vooral zien als een uitbreiding op de zelfrijdende units die je vandaag reeds in geavanceerde fabrieken kan terugvinden.

Straks zal Vera in Zweden losgelaten worden in z’n natuurlijke habitat. Volvo heeft immers een samenwerking opgezet met ferry- en logistiek bedrijf DFDS. Dat zal Vera gebruiken om opleggers door de haven de transporteren. Grotendeels op privaat terrein, maar er zijn ook kleine stukken openbare weg - met een heldere inrichting (dus geen ingewikkelde kruispunten en zo meer) - inbegrepen.

Met controletoren

Vera zal er met een snelheid van maximaal 40km/u lading tussen op- en overslagterminals verslepen. Er worden er verschillende tegelijk losgelaten en een controletoren zal ze in de gaten houden. Volvo Trucks zet nog snel even de voordelen op een rijtje: nulemissie (niet dat zulks veel verschil maakt met schepen in de buurt) en stilte (idem).

Geef commentaar
comments by Disqus