Inkomen Nissan stuikt ineen

Vergroot foto
Door: BV 26-07-2019

De Japanse autobouwer Nissan schrapt wereldwijd 12.500 banen. Die aankondiging volgt op de bekendmaking van de kwartaalresultaten. Die zijn erg negatief. Het verkoopsvolume daalde met 6 procent tot 1,23 miljoen auto’s, maar het is vooral het netto-resultaat dat een duik neemt. Dat ligt 94,5 procent lager dan tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar.

"De winstgevendheid werd negatief beïnvloed door de daling van de inkomsten en externe factoren zoals grondstofkosten, wisselkoersschommelingen en investeringen om aan de wettelijke normen te voldoen", liet het bedrijf weten.

Minder modellen, minder productie

Tegen het einde van 2022 wil het merk z’n wereldwijde productiecapaciteit met 10% terugschroeven en het modellenaanbod eveneens met 10% afslanken. Nissan is van mening dat het zich meer moet focussen op kernmodellen en modelvarianten met strategisch belang. Minder nicheproducten dus.

Het banenverlies vertegenwoordigt ongeveer 9 procent van het wereldwijde personeelsbetand van het bedrijf. Nissan zegt dat 14 faciliteiten afgeslankt zullen worden. Ten minste drie fabrieken waar klappen zullen vallen bevinden zich in Europa. Zowel in Frankrijk, Spanje als Engeland zal personeel verdwijnen.

Nissan handhaafde tegelijk de winstverwachting voor het fiscale jaar 2019 op iets minder dan 2 miljard euro. Dat is een daling van 28 procent ten opzichte van vorig jaar en het zwakste resultaat in meer dan een decennium.

Geef commentaar
comments by Disqus