GM en Ford bereiden zich voor op economische crisis

Vergroot foto
Door: BV 15-08-2019

Tijdens een conferentie van zakenbank J.P. Morgan in New York, waar een dialoog tussen investeerders en ondernemingen wordt onderhouden, kwam de cashreserve van enkele van de grootste autobouwers ter wereld aan bod. Matt Fields, de financieel directeur van Ford in Amerika werd er op de rooster gelegd over de noodzaak om 20 miljard dollar cash op de rekening te hebben staan. Zijn antwoord: ‘Ford heeft die nodig om een nieuwe wereldwijde recessie te overleven”. Een stelling die minder gewicht zou dragen, mocht GM’s financieel directeur Dhivya Suryadevara tijdens datzelfde evement geen identieke verklaring geven voor de 18 miljard dollar cashbuffer die General Motors aanhoudt.

Risico op wereldwijde crisis

Zowel Ford als General Motors verdedigen de beslissing door te stellen dat hun economische modellen het risico op een wereldwijde crisis als ‘reëel’ ervaren. Een crisis met de omvang van die in 2008-2009 is niet uitgesloten. GM was zelfs nog iets loslippiger. Dat verklaarde eenvoudigweg dat het niet essentiële financiële uitgaven uitstelt en zelfs een plan heeft om in zo’n geval meer goedkope auto’s aan te bieden.

De Amerikaanse autosector heeft nog meer dan de Europese te lijden onder handelsspanningen met China. In Europa zou de autosector de economie ook in een recessie kunnen dwingen. Daar zijn het vooral nieuwe strenge uitstootnormen, elektrificatie en een dieselhetze die de sector een blok aan het been zijn.

Geef commentaar
comments by Disqus